U trendu

Vlasi: Finalna faza dijaloga posle izbora u Srbiji

PODGORICA – Nekadašnji kosovski političar Azem Vlasi smatra da finalna faza dijaloga Beograda i Prištine može da se očekuje posle izbora u Srbiji, kada bi, kako tvrdi, Aleksandar Vučić kao pobednik tih izbora bio spreman da prihvati neke pogodnosti u zamenu za priznavanje Kosova.

Vlasi je to naveo u autorskom tekstu za crnogorsku Pobjedu, u kojem kaže da je američki stav za konačnu normalizaciju odnosa načelno izražen u pismu koje je Donald Tramp ranije uputio predsediku Srbije i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju – „da završnica dijaloga podrzumeva međusobno priznanje“.

„Srbija ima izbore krajem aprila, pa ionako nije vreme za završnicu dijaloga. Tek kada ponovo na izborima dobije vlast, a to će se desiti, Vučić će biti spreman za neko finale“, kaže Vlasi.

On piše da je realno da srpska strana bude zadovoljna da dobije nekoliko stvari.

To je, pre svega, kaže Vlasi, dugoročni bescarinski režim za izvoz robe na kosovsko tržiste i završetak deonice autoputa Niš-Priština, verovatno uz finansijsku podršku Amerike, da bi, osim lakšeg pristupa kosovskom tržištu, dobila pristup luci Drač u Albaniji, uz minimalne granične formalnosti.

Zatim, da Srbi na Kosovu dobiju dodatne garancije za pojačane veze sa Srbijom, a možda i zajednicu opština sa srpskom većinom, kao i zaštićeni status crkava, manastira i imovine SPC.

„Zauzvrat, Amerikanci i EU traziće da Srbija prizna Kosovo, te da prestane da agituje protiv članstva u međunarodnim organizacijama i za povlačenje priznanja kod trećih zemalja“, naveo je Vlasi.

Sporazum bi, smatra, mogao da bude zaključen i ove godine, mada to nije sigurno, zbog spoljnih okolnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar