U trendu

Vlasti hapse javne ličnosti koji su protiv puča u Mjanmaru

NEJPJIDO – Mjanmarske snage bezbednosti su uhapsile Pinga Takona, modela i glumca koji se javno izjasnio protiv vojnog puča.

Rojters navodi da nalozi za hapšenje postoje za stotine ljudi, a da je hunta ove nedelje krenula u progon desetine pripadnika uticajnih grupa, zabavljača, umetnika i muzičara koji ne podržavaju vojne vlasti, pa je tako i Ping Takon, model i glumac poznat u Mjanmaru i na Tajlandu, jedan od poslednjih koji je uhapšen među poznatim ličnostima u zemlji.

Njegova sestra je potvrdila agenciji da su snage bezbednosti došle sa osam vojnih kamiona i oko 50 vojnika i da nije poznato gde je odveden, a lokalni mediji su preneli da je i najpoznatiji komičar u zemlji, Zarganar, uhapšen u utorak.

Rojters prenosi da su se istovremeno i na inostranstvo tokom jučerašnjeg dana prelili unutrašnji društveni sukobi, pa je tako ambasador Mjanmara u Londonu Kjav Zvar Min izjavio da mu je onemogućen pristup ambasadi nakon što se razišao sa vojskom koja je izvela puč u toj zemlji i zatražio puštanje pritvorene liderke Aung San Su Ći.

Više diplomatskih izvora sa saznanjima o ovome reklo je da je zamenik ambasadora Čit Vin preuzeo dužnost otpravnika poslova i da su on i vojni ataše zaključali vrata ambasade kako ambasador ne bi mogao da uđe, navodi agencija.

Rojters prenosi da je general Min Aung Hlaing, vođa vojnog puča od 1. februara, izjavio u sredu da je pokret građanske neposlušnosti ili CDM zaustavio rad bolnica, škola, puteva, kancelarija i fabrika i da njegova aktivnost vodi uništavanju zemlje.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) saopštilo je da su snage bezbednosti do sada ubile skoro 600 civila i uhapsile 2.847 lica u protestima koji su izbili otkako je hunta preuzela vlast.

Po najavama iz Ujedinjenih nacija očekuje se da će Specijalna izaslanica UN Kristin Šraner Burgener posetiti Mjanmar u narednih nekoliko dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.