U trendu

Vlasti u Honkongu kontrolišu bankovne račune opozicionara

HONGKONG – Vlasti Hong Konga vrše kontrolu finansijjskih transakcija opozicionih političara, koji su ranije bili privođeni na osnovu zakona o nacionalnoj bezbednosti, prenosi Rojters pozivajući se na izjave nekih aktivista i visokih rukovodioca banke.

Šest opozicionih aktivista potvrdilo je Rojtersu da je hongkonška policija pribavila podatke za neke od njihovih bankovnih računa bez njihovog pristanka i ispitivala ih o određenim transakcijama nakon što su uhapšeni ranije ovog meseca zbog sumnje da su izvršili subverziju prema zakonu o nacionalnoj bezbednosti na toj teritoriji.

Jedan od uhapšenih aktivista Oven Čau rekao je agenciji da je policija njegove finansijske podatke pribavila od „Citibank“, „Hang Seng“ banke i „PayMe“, aplikacije za telefonsko plaćanje kojom upravlja HSBC, i pitala ga za poreklo sredstava u iznosu od 13.000 dolara koje su uplaćene na tri računa.

On je dodao i da mu je policija zaplenila debitne i kreditne kartice koje su izdale „Citibank“ i „Hang Seng“ banka.

Drugi politički aktivista, Ventus Lau, rekao je Rojtersu da mu je policija pokazala kopije transakcija sa njegovog računa u „Hang Seng“ banci i ispitala ga u vezi sa „nekoliko desetina“ transakcija koje su se dogodile uoči glasanja.

Četvoro ostalih privođenih aktivista, koje su zatražili da ostanu anonimni, rekli su da je policija tokom saslušanja imala kopije njihovih bankovnih računa.

Broj zahteva za uvid u finansijsku evidenciju klijenata od strane hongkonške policije se više nego udvostručio tokom proteklih šest meseci ili nešto više, rekao je za Rojters izvršni direktor velike banke u Hong Kongu koji ima direktna saznaja o ovom problemu

Kaže i da se najveći broj zahteva odnosi za informacije o opozicionim aktivistima, a predstavnici drugih banaka kod kojih su finansijske transakcije kontrolisane odbili su da komentarišu pojedinačne slučajeva na zahtev agencije.

I predstavnik policije u Hong Kongu odbio je da komentariše zašto policajci traže finansijsku evidenciju aktivista, rekavši da ne može da otkriiva detalje policijskih operacija ili istraga, a vlada Hong Konga nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar o tome kako i zašto je policija tražila bankarske podatke privođenih političkih aktivista.

Devedeset i četiri osobe uhapšene su prema zakonu o nacionalnoj bezbednosti, koji kažnjava zatvorom sve što vlasti smatraju secesijom, subverzijom, terorizmom ili dosluhom sa stranim snagama, navodi Rojters.

Kineski parlament uveo je ovaj zakon Hongkongu kao odgovor na ponekad nasilne proteste iz 2019. godine, koji su bili podstaknuti strahovima da Peking guši gradske slobode, zagarantovane principom „jedna zemlja, dva sistema“ koji je dogovren kada se Hong Kong vratio pod kinesku vlast 1997. godine, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.