U trendu

Vlasti Zaporožja razradile plan evakuacije stanovništva

ENERGODAR – Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki razvoj događaja po pitanju Zaporoške nuklearne elektrane, a između ostalog razrađen je plan evakuacije stanovništva, rekao je danas za Sputnjik načelnik vojno-civilne administracije te oblasti Jevgenij Balicki.

„Trenutno Zaporoška nuklearna elektrana radi kao i obično. Nivo radijacije je u normalnim vrednostima. Ali, znajući za podmuklost, nepromišljenost i nemilosrdnost kijevskog režima, prema ljudima koje u javnosti naziva svojim građanima, mi smo se, naravno, pripremili za svaki razvoj situacije i stoga smo razradili plan evakuacije stanovništva u slučaju da to bude neophodno“, rekao je Balicki.

Prema njegovim rečima, nuklearnu elektranu u Zaporožju od 18. jula praktično svakodnevno granatiraju ukrajinske snage, a udari se izvode sa teritorija koje su pod kontrolom Kijeva, sa desne obale Dnjepra iz mesta Marganec i Nikopolje.

„Oštećeni su pomoćni sistemi za podršku na elektrani, kao i komunalni objekti u Energodaru. Prilikom granatiranja teritorije termoelektrane poginula su dva civila“, kazao je Balicki.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, najveća je nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu, a od marta je pod kontrolom ruske vojske.

Ukrajina i Rusija međusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar