U trendu

VoA: Talibani uspešni u pobuni, ali kakvi će biti u upravljanju Avganistanom

Talibani će možda otkriti da je osvajanje Avganistana bilo lakši posao nego upravljanje zemljom, a to će zavisiti od toga koliko su islamski ekstremisti spremni da budu pragmatični i inkluzivni, ocenili su stručnjaci.

Kako je preneo Glas Amerike (Voica of America – VoA), talibani će morati da prave kompromise da bi obezbedili podršku lokalnih moćnih pojedinaca, plemenskih starešina i lidera etničkih manjina kako bi održali red u zemlji.

Najveći deo svetske pažnje trenutno je fokusiran na dramu koja se odigrava na aerodromu u Kabulu, gde hiljade očajnih Avganistanaca pokušavaju da napuste zemlju iz straha od toga šta će uprava tablibana značiti za njih.

Ali posle konačnog povlačenja zapadnih snaga, koje predvode SAD, Avganistanci ostaju sami, a pokret talibana će imati drugu šansu da vlada rasparčanom i razjedinjenom zemljom, koju od 1973. godine potresaju sukobi i gradjanski rat.

„Na ovaj ili onaj način, talibani će verovatno ustanoviti da je vladati Avganistanom daleko teže nego osvojiti ga“, izjavio je bivši visoki savetnik Pentagona Karter Malkasian (Carter).

U tekstu za magazin Forin afers (Foreign Affairs), Malkasian je navep da pobeda talibana ne znači „kraj 40 godina rata, neizvesnosti i traume u Avganistanu“.

„Talibani će se součiti sa siromaštvom, unutrašnjim sukobima, trgovinom narkoticima, susedima koji se mešaju u unutrašnja pitanja i pretnjom pobune – koji su stalni deo života u toj zemlji i bili su prokletstvo svih njenih vladara“, dodao je Malkasian.

Posle pobune, ekstremisti treba da se okrenu upravljanju i da, doslovno od nule, podignu nacionalne institucije. Moraće i da modernizuju dezintegrisanu birokratiju kako bi vladali zemljom sa ukupno 38 miliona stanovnika, iz najmanje 14 razlčitih etničkih grupa.

Njihovi protivnici navode da će talibanima biti teško da održe kontrolu, ističući da ekstremistički pokret ima samo male borbene jedinice od oko 75.000 ljudi da sprovodi svoju volju, dodaje VoA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar