U trendu

Vođa talibana: Iz Avganistana neće se napadati druge zemlje

KABUL – Vrhovni vođa talibana Hibatulah Akundžada izjavio je danas da avganistansko tlo neće biti korišćeno za pokretanje napada na druge zemlje i zatražio od međunarodne zajednice da se ne meša u unutrašnje politiku te zemlje.

„Uveravamo naše susede, region i svet da nikome nećemo dozvoliti da koristi našu teritoriju kako bi ugrozili bezbednost drugih zemalja. Takođe želimo da se druge zemlje ne mešaju u našu unutrašnju politiku“, rekao je Akundžada u obraćanju uoči muslimanskog praznika Kurban-bajrama, preneo je AP.

Poručio je da u okviru međusobne interakcije i posvećenosti, žele dobre, diplomatske, ekonomske i političke odnose sa svetom, uključujući i Sjedinjene Američke Države, kao i da smatraju da je to u interesu svih strana.

Talibani tvrde da se pridržavaju sporazuma koji su potpisali sa SAD 2020. godine, pre ponovnog preuzimanja vlasti, u kojem su obećali da će se boriti protiv terorista.

Od njihovog preuzimanja vlasti u avgustu prošle godine, oni su u više navrata govorili da Avganistan neće biti korišćen kao polazna platforma za napade na druge zemlje.

Talibane je zbacila koalicija predvođena SAD 2001. godine, zbog pružanja utočišta Osami bin Ladenu.

Ponovo su preuzeli vlast sredinom avgusta prošle godine, tokom haotičnog povlačenja SAD i NATO iz Avganistana.

Međunarodna zajednica bila je oprezna u pogledu bilo kakvog priznanja ili saradnje sa talibanima, posebno nakon što su ograničili prava žena i manjina u merama koje podsećaju na njihovu vladavinu kada su poslednji put bili na vlasti kasnih 1990-ih godina, podseća AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.