U trendu

Vođa vojne hunte Damiba proglasen za predsednika

UAGADUGU – Vođa hunte u Burkini Faso potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, proglašen je ove nedelje za predsednika, saopštio je Ustavni savet te zapadnoafričke zemlje.

Damiba će zvanično biti inaugurisan 16. februara, potvrdili su danas vojni zvaničnici, iako njegov predsednički mandat važi retroaktivno od 24. januara, kada su vojnici zbacili demokratski izabranog bivšeg predsednika Roka Marka Kristijana Kaborea, preneo je AP.

Damiba je obećao da će osigurati bezbednost naciji zahvaćenoj sukobima, u kojoj postoji veliki broj napada džihadista povezanih sa Al kaidom i Islamskom državom.

Otkako je preuzeo vlast, Damiba je brzo imenovao nove vojne načelnike, smenio lokalne administratore i obećao da će vratiti ustavnu vlast u Burkini Faso kada uslovi za to budu pravi.

Početkom februara, on je formirao tehnički komitet sastavljen od 15 osoba koji je zadužen za predlaganje vremenskog okvira za formiranje prelazne vlade, do održavanja izbora.

Očekuje se da će odbor za nekoliko nedelja objaviti svoj predlog o tome kako bi zemlja trebalo da se vrati u demokratske okvire.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar