U trendu

Vojska će pomagati policiji u zastiti Kapitola 18. septembra

VAŠINGTON- Američki ministar odbrane Lojd Ostin odobrio je zahtev da se 100 vojnika Nacionalne garde stavi na raspolaganje policiji, kako bi pomogli u zaštiti Kapitola ako to bude potrebno, uoči planiranog skupa podrške optuženima za učešće u neredima 6. januara.

Portparol Pentagona potvrdio je da će biti angažovane samo trupe iz Vašingtona i da će se one koristiti nakon što se iskoriste lokalne, državne i savezne policijske jedinice, prenosi Rojters.

„Trupe će biti raspoređene samo na zahtev policije kako bi pomogle u zaštiti zgrada Kapitola SAD i zgrada kongresnih kancelarija na ulaznim tačkama i na proveri akreditiva pojedinaca koji traže pristup u objekte“, saopštio je portparol američke vojske.

Policija u Vašingtonu u sredu je saopštila da je zatražila od Pentagona da obezbedi trupe Nacionalne garde kako bi pomogle u zaštiti Kapitola 18. septembra tokom zakazanih protesta, ako to bude potrebno.

Očekuje se da će se velika grupa ljudi tada pojaviti na Kapitolu kako bi protestovala zbog hapšenja 600 osoba povezanih sa nasilnim protestima 6. januara.

Hiljade pristalica bivseg američkog predsednika Donalda Trampa, među kojima i članovi ultradesničarskih grupa, okupilo se 6. janura u Vašingtonu na Kapitolu u nasilnim protestima zbog navodne izborne prevare u danu kada se američki Kongres sastao da potvrdi pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u novembru 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.