Vojska SAD otpustila i suspendovala 14 oficira

VAŠINGTON – Američka vojska otpustila je ili suspendovala 14 viših oficira i naredila promenu politike nakon sveobuhvatne nezavisne istrage seksualnog uznemiravanja i nasilja u bazi Fort hud, uključujući ubistvo pripadnice vojske ranije ove godine.

Sekretar Pentagona Rajan Mekarti rekao je na konferenciji za novinare da je nezavisni civilni odbor za reviziju otkrio široko rasprostranjene probleme u drugoj po veličini vojnoj instalaciji, uključujući neuspehe u istraživanju zločina i nepoverenje u prevenciju seksualnih zločina, što je dovelo do okruženja popustljivog za seksualni napad i uznemiravanje.

Mekartni je rekao da su problemi u Fort hudu, uključujući niz ubistava i nestanaka i viši nivo kriminala nego u bilo kojoj drugoj vojnoj instalaciji, „direktno povezani sa neuspehom u vođstvu“, piše Glas Amerike.

Fort Hud se suočio sa intenzivnim nadzorom nakon nekoliko nedavnih incidenata, uključujući smrt specijalistkinje Vanese Gijen, koju je u parilu ubio drugi vojnik.

Njeni posmetni ostaci pronađeni su u junu u plitkoj grobnici.

Među onima koji su razrešeni dužnosti bio je i komandant Fort huda u vreme smrti Gijenove, general-major Skot L. Efland.

Vojska je takođe razrešila vođstvo jedinice Gijenove, pukovnika Ralfa Overlanda i komandujućeg starijeg vodnika Bradleja Knapa iz Trećeg konjičkog puka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.