U trendu

Volc: Bajden osramotio SAD zbog Avganistana

VAŠINGTON – Republikanski kongresmen Majkl Volc danas će predstaviti rezoluciju u kojoj se osuđuje američki predsednik Džozef Bajden zbog postupaka njegove administracije u vezi sa evakuacijom iz Avganistana.

Ako se usvoji u Kongresu, ova mera bi osudila propust predsednika Bajdena da posluša savete vojnih i obaveštajnih zvaničnika o izjavama i prirodi ofanzive talibana, kao i njegovu nesposobnost da predstavi plan kojim bi se sprečilo njihovo preuzimanje vlasti ili izvršile protivterorističke pripreme za dugotrajne efekte američkog povlačenja, prenosi američki portal Politiko.

Rezolucija takođe poziva predsednika da sprovede proračun od strane više agencija u vezi vojne opreme SAD i drugih resursa zaostalih u Avganistanu, sada u rukama talibana ili drugih grupa, kao i da odmah predstavi jasan plan Kongresu kako namerava da popuni obaveštajne praznine nastale ovim haotičnim povlačenjem.

Prema ovom dokumentu poziva se Bajdenova administracija da operaciju u Kabulu nastavi koliko god je potrebno za sigurnu evakuaciju bilo kog državljanina SAD ili avganistanskog partnera koji traži pomoć i da se iskoriste svi vojni resursi koji bi osigurali bezbedan pristup aerodromu kako bi on ostao otvoren i neometan za letove.

Volc, bivši član Zelenih beretki koji je služio u Avganistanu,veruje da haos u Kabulu zahteva da Kongres treba da primora Bajdena da preispita svoj pristup u ovoj krizi.

„Predsednik Bajden osramotio je SAD na svetskoj sceni i napravio najgori spoljnopolitički propust u našoj modernoj istoriji.Umesto da posluša savete vojnih lidera i poslanika, predsednik je stvorio humanitarnu krizu u Avganistanu čiji je on jedini uzročnik”, poručio je Volc.

On je rekao i da će SAD sada sramno predati slobodu Avganistanaca i vojnu opremu i infrastrukturu, i bezbroj drugih resursa u ruke, kako je naveo, talibanskih terorista zbog predsednikove nesmotrenosti i tvrdoglavosti.

Bela kuća je osudila navode republikanca Volca, i navela da iza njegovog poteze ne stoji ništa osim prikupljanja političkih poena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.