U trendu

Vozači u Nemačkoj rade nešto pametnije od svih (video)

Da li vam se ponekad čini da Nemci sve rade bolje? Pa, ima nešto u tome. To konstantno dokazuju svojim automobilima, ali i pravilima na putu.

Naime, u Nemačkoj postoji Reissverschlusssystem, tačnije sistem zatvarača – zakon koji kaže da pri spajanju dve trake vozači treba da se prestroje na poslednjoj mogućoj tački, nakon čega bi se spojili kao zupci na rajsferšlusu, prenosi Express.hr.

Sistem zatvarača, tačnije, kasno prestrojavanje, mnogima može zvučati kontraproduktivno. Ono kao da krši sva nepisana pravila na putu pri kojima bi vozači trebalo da sačekaju svoj red i dele put jer deluje prilično bahato da neko doleti sa strane i pre svih uleti u traku.

To, međutim, savršeno funkcioniše. Jednostavno je efikasno, koliko god izluđivalo strance, pa čak i starije Nemce koji imaju osećaj da neko želi da ih prevesla.

Oni koji pak ne puste vozača iz sporedne trake da se prestroji nakon što ih je zaobišao sa strane, rizikuju dobijanje kazne.

Budući da širom sveta vozačka kultura nalaže da se prestrojite čim se približite glavnom putu, traka iz koje dolazite ostaje neiskorišćena i prazna.

„To je čini neiskorišćenom“, smatra profesor vozačke psihologije Leon Džejms sa Univerziteta na Havajima.

Džejms takođe smatra da rano prestrojavanje ima veću psihološku težinu jer ono tera vozače da se nadaju da će im neko dopustiti da se prestroje, što drugi mogu, ali i ne moraju da učine. S druge strane, sistem zatvarača diktira da se automobil mora propustiti.

Istraživanja su pokazala da je nemački način i efikasniji. Univerzitet iz Nebraske sproveo je istraživanje kojim je dokazano da se sistemom zatvarača može povećati kapacitet prestrojavanja za 15 posto dok neka druga istraživanja govore da može doći i do 20 posto bržeg funkcionisanja, piše Ozy.

Iako je potrebno puno edukacije vozača kako bi ovo pravilo počelo da se uspešno sprovodi (jer nije efikasno ako ga se svi ne pridržavaju), vredi probati. Pa makar nam ono na kraju uštedelo tek minut ili dva, i to je početak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.