Vozači u Nemačkoj rade nešto pametnije od svih (video)

Da li vam se ponekad čini da Nemci sve rade bolje? Pa, ima nešto u tome. To konstantno dokazuju svojim automobilima, ali i pravilima na putu.

Naime, u Nemačkoj postoji Reissverschlusssystem, tačnije sistem zatvarača – zakon koji kaže da pri spajanju dve trake vozači treba da se prestroje na poslednjoj mogućoj tački, nakon čega bi se spojili kao zupci na rajsferšlusu, prenosi Express.hr.

Sistem zatvarača, tačnije, kasno prestrojavanje, mnogima može zvučati kontraproduktivno. Ono kao da krši sva nepisana pravila na putu pri kojima bi vozači trebalo da sačekaju svoj red i dele put jer deluje prilično bahato da neko doleti sa strane i pre svih uleti u traku.

To, međutim, savršeno funkcioniše. Jednostavno je efikasno, koliko god izluđivalo strance, pa čak i starije Nemce koji imaju osećaj da neko želi da ih prevesla.

Oni koji pak ne puste vozača iz sporedne trake da se prestroji nakon što ih je zaobišao sa strane, rizikuju dobijanje kazne.

Budući da širom sveta vozačka kultura nalaže da se prestrojite čim se približite glavnom putu, traka iz koje dolazite ostaje neiskorišćena i prazna.

„To je čini neiskorišćenom“, smatra profesor vozačke psihologije Leon Džejms sa Univerziteta na Havajima.

Džejms takođe smatra da rano prestrojavanje ima veću psihološku težinu jer ono tera vozače da se nadaju da će im neko dopustiti da se prestroje, što drugi mogu, ali i ne moraju da učine. S druge strane, sistem zatvarača diktira da se automobil mora propustiti.

Istraživanja su pokazala da je nemački način i efikasniji. Univerzitet iz Nebraske sproveo je istraživanje kojim je dokazano da se sistemom zatvarača može povećati kapacitet prestrojavanja za 15 posto dok neka druga istraživanja govore da može doći i do 20 posto bržeg funkcionisanja, piše Ozy.

Iako je potrebno puno edukacije vozača kako bi ovo pravilo počelo da se uspešno sprovodi (jer nije efikasno ako ga se svi ne pridržavaju), vredi probati. Pa makar nam ono na kraju uštedelo tek minut ili dva, i to je početak.

8 komentara
 1. Anonimni

  Licno se uvjerih nekoliko puta da nema dovoljno mesta i da sam vec usao u traku za jedan red iza mene bahati da gas i pretekne me sto ne bi smeo nego da prednost da meni pa onda on.da ne primetim na retrovizor imao bih problem ..

 2. Anonimni

  Istina Vozim svaki Dan u njoj Cim migavac ukljucis ,pustaju te Uvek me iznenadi kolika kultura Sa obzirom da Sam u Bgu vozio 🚕 I navikao na bahatost.

 3. Milan

  Sasvim sigurno..nijemci su jako disciplinovani u saobraćaju…

 4. Milan Kosanovic

  Laz,laz,laz!!!!Godinama vozim po Nemackoj i ovo je uzasan sistem.Bas ti sto preticu celu kolonu i onda se ubacuju,usporavaju kompletan saobracaj,i stvaraju se uzasne guzve.

 5. Šofer

  Šta kaže naš prof.Vujanić?

 6. Anonimni

  Nema šanse kod nas. Kad pokušate pestrojavanje, 9 od 10 vozača dodaju gas da vas ometu u tome. Kad ablendujete tom što pokušava u znak da ga puštate, on se čudi i premišlja a oni iza vas besomučno trube. A policije nigde, naplaćuju kazne za pojaseve u zoni gde je brzina ograničena na 30 km na sat.

 7. Io

  Nemacka = jedan jako visok nivo nekulture sto se saobracaja tiče. Tu gde treba jedno vozilo da se ukljuci obicno se ubace dva i trece na bezobrazan i bezobziran nacin. U slucaju da ste doticnog vozaca opomenuli zvucnim signalom tj. sirenom da nije korektno postupio, mozete dobiti i srednji prst za uzvrat, pogotovo od zenskog dela.

  1. Anonimni

   Taj „visok nivo nekulture“ i „srednji prst“ mogu da serviraju samo doseljenici. Pravi Nemci su i vise nego kulturni, i u saobracaju i uopste.

Napišite komentar