U trendu

Vrhovna rada potvrdila smene Bakanova i Venediktove

KIJEV – Ukrajinski parlament potvrdio je danas smenjivanje s funkcija šefa Službe državne bezbednosti (SBU) Ivana Bakanova i državnog tužioca Irine Venediktove, dva dana nakon što ih je predsednik Volodimir Zelenski razrešio dužnosti zbog brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

Ivan Bakanov je solidnom većinom glasova smenjen sa funkcije načelnika SBU, potvrdilo je nekoliko poslanika u objavama na platformi Telegram, a šef političke organizacije kojoj pripada Zelenski saopštio je i da je Vrhovna rada usvojila smenu Irine Venediktove sa funkcije državnog tužioca, prenosi Rojters.

U izjavi objavljenoj na Telegramu nekoliko minuta pre nego što je potvrđena njegova smena, Bakanov je priznao da su tokom njegovog mandata pravljene „pogrešne procene“, ali da je on ipak ponosan na svoj radni učinak.

Nakon glasanja, lider vladajuće parlamentarne stranke i bliski saveznik Zelenskog David Arakamia napisao je na Telegramu da Venediktova „ostaje u timu“ i nagovestio da bi ona trebalo da dobije novu dužnost u diplomatiji.

„Njeno iskustvo poslužiće državi na nekom drugom mestu koje bi trebalo da ojačaju profesionalni menadžeri i advokati“, poručio je Arakamia.

Volodimir Zelenski izdao je u nedelju izvršne naredbe o razrešenju Bakanova i Venediktove, zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

Zelenski je u odvojenoj objavi na platformi Telegram naveo da je više od 60 zvaničnika iz kancelarije tužioca i Službe za državnu bezbednost radilo protiv Ukrajine na teritorima koje je okupirala Rusija.

Dodao je da je u službama na čejem su čelu bili Bakanov i Venediktova registrovan 651 slučaj izdaje i saradnje sa neprijateljem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar