U trendu

Vrhovni sud SAD mozda ukida odluku o legalizaciji abortusa

VAŠINGTON – Prvobitna, nezvanična većinska sudska odluka koja je procurela u javnost sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke donete u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizovan abortus širom SAD 1973. godine, preneo je američki portal Politiko.

Izveštač Politika, koji je objavio ta saznanja, precizirao je da je sudijsko mišljenje, objavljeno 10. februara, u međuvremenu možda promenjeno.

Rojters nije mogao do sada da potvrdi iz nezavisnih izvora ovu informaciju, ali ako je tačna, bio bi to presedan da nacrt jedne odluke Vrhovnog suda dospe u javnost pre zvanične objave.

Za sada su i Vrhovni sud SAD i Bela kuća odbili da komentarišu napise portala Politiko.

„Ro je od samog početka učinio ozbiljnu grešku“, napisao je sudija Semjuel Alito u nacrtu mišljenja od 10. februara, prenosi Politiko.

Američki portal navodi da su još četvorica sudija koje su imenovali republikanci – Klarens Tomas, Nil Gorsuč, Bret Kavano i Ejmi Koni Baret – glasali kao i sudija Alito.

„Moguće je da je od tada (10. februara) došlo do nekih promena“, izjavio je sinoć za MSNBC izveštač Politika Džoš Gerštajn, koji je i objavio ovu priču.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar