U trendu

Vrhovni sud u Pakistanu oslobodio ubicu novinara Perla

ISLAMABAD – Pakistanski vrhovni sud doneo je oslobađajuću presudu za ranije osuđene za odsecanje glave američkom novinaru Danijelu Perlu, a ta odluka šokirala je njegovu porodicu i advokate, prenosi Rojters.

U pitanju je Ahmed Omar Saed a Šeik, koji je bio glavni osumnjičeni za otmicu i brutalno ubistvo novinara Vol Strit žurnala Danijela Perla, a kome je prošle godine smrtna kazna zamenjena doživotnom kaznom zatvora, kao i druge optužene u ovom procesu.

„Većinom glasova tročlano veće je oslobodilo sve optužene i naredilo njihovo puštanje“, rekao je državni tužilac Salman Talibudin za Rojters.

Perl (38) je istraživao islamističke militante u Karačiju nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine kada je kidnapovan, a video snimak na kome se vidi kako je likvidiran odsecanjem glave pojavio se nedeljama nakon što je otet.

Šeikova uloga u ubistvu Perla dugo je bila pod znakom pitanja. Zna se da je 47-godišnjak učestvovao u otmici novinara koji je izveštavao o delovanju Al Kaide u Karačiju, ali nikada nije utvrđeno da li je učestvovao i u njegovom ubistvu.

Visoki sud u provinciji Sind prošle godine zamenio je njegovu smrtnu kaznu u doživotnu kaznu i oslobodio trojicu suoptuženih, navodeći kao razlog nedostatak dokaza.

Tužilaštvo i Perlovi roditelji osporili su tu odluku i tražili od Vrhovnog suda da vrati smrtnu kaznu, ali je Vrhovni sud danas odbio obe žalbe.

Perlova porodica bila je u „potpunom šoku“ nakon današnje odluke suda, a njihov advokat Fejsal Sidiki, nazvao je takvu odluku „parodijom na pravdu“, prenosi Rojters.

„Nijedna količina nepravde neće pobediti našu odlučnost da se borimo za pravdu za Daniela Perla“, poručili su oni u izjavi za agenciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.