U trendu

Vrhovni tužilac odbio ponovno odlaganje saslušanja Netanjahua

Izraelski vrhovni tužilac odbio je danas zahtev premijera Izraela Benjamina Netanjahua da odloži njegovo saslušanje pred podizanje optužnice u tri slučaja korupcije.

Netanjahu je zatražio da se saslušanje odloži, navodeći kao razlog nedavne parlamentarne izbore i novu izbornu kampanju koja je u toku pred ponovne izbore 17. septembra.

Glavni savetnik vrhovnog tužioca Gil Limon je u pismu odgovorio Netanjahuovim savetnicima da raspuštanje parlamenta, Kneseta i održavanje novih izbora ne može da opravda odlaganje saslušanja premijera.
U pismu se dodaje da je Netanjahuu dat rok od šest meseci da se pripremi, nakon što su dokazi dostavljeni njegovim advokatima u aprilu, za saslušanje 2. ili 3. oktobra.

Izraelski mediji navode da Netanjahu planira da se žali Visokom sudu pravde zbog odbijanja vrhovnog tužioca da odloži saslušanje.

Netanjahuovi advokati moraju obavestiti vrhovnog tužioca do 10. juna da li on namerava da se odazove saslušanju.

U slučaju da odbije saslušanje, tokom kojeg ima šansu da ubedi Mendelblita da ga ne goni sudski, tužilac može da podigne optužnicu u roku od nekoliko dana ili nedelja.

Tužilac je u maju pristao da odloži saslušanje, prvobitno planirano do 10. jula, do početka oktobra.

Netanjahuovi advokati tražili su medjutim odlaganje na godinu dana, tvrdeći da su dokazi obimni da bi se razmotrili za tri meseca, ali je njihov zahtev odbijen.

Mandelblit je još u februaru najavio da namerava da podigne optužnicu protiv Netnjahua nakon saslušanja, za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri odvojena slučaja korupcije, kao i za mito u jednom od njih.

Netanjahu se optužuje da je primao poklone od bogatih biznismena i da je nastojao da izdejstvuje povoljno izveštavanje o sebi i svoj porodici u dva medija u zamenu za usluge.

Njemu nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju nakon izbora 9. aprila u kojoj bi poslanici njegovog konzervativnog Likuda podstakli i podržali napore da mu se omogući izbegavanje sudskog procesa.

Saradnici su ga navodno obavestili da u tome neće uspeti ako bude novih izbora.

On je ipak nastojao da se parlament Kneset raspusti samo mesec dana nakon što su poslanici položili zakletvu i da se novi izbori održe 1.7 septembra.

Odabrao je taj put umesto da se drugom poslaniku, po svoj prilici njegovom glavnom rivalu na izborima, pruži šansa da pokuša da formira vladajuću koaliciju.

Netanjahu poriče sve optužbe protiv sebe i tvrdi da se radi o „lovu na veštice“ koji podržava levičarska opozicija, mediji, policija i državno tužilaštvo koje predvodi „slab“ vrhovni tužilac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.