U trendu

Vučetić: Hrvatska na perverzan način hrani fašostočki ideologiju

ZAGREB – Da je hrvatskoj državi stalo do ozbiljnog obračuna s manifestacijama fašističke ideologije, događaje poput onog u Splitu na dan osnivanja NDH tretirali bi to kroz krivični zakon, jer je i najblaža krivična presuda veća poruka nego najveća prekršajna kazna, kaže univerzitetski profesor filozofije Marko Vučetić

I ovogodišnje splitsko okupljanje pripadnika i simpatizera 9. bojne HOS-a, nazvane po ustaškom pukovniku Rafaelu Bobanu, na dan osnivanja Nezavisne države Hrvatske tradicionalno je proteklo u marširanju crnih uniformi, sa ustaškom ikonografijom, javnim orkestriranim i horskim uzvikivanjem ustaškog pozdrava „za dom spremni“.

Uz stara prepoznatljiva lica iz tog proustaškog miljea, ove godine u prve redove bili su istureni podmladci HOS-a, takođe u crnim uniformama.

Uz mlade snage HOS-a nisu stajali zvanični izaslanici Vlade Hrvatske, odnosno Ministarstva branitelja Tome Medveda, što je proteklih godina bio slučaj. Ali zato je u govorima bilo izjednačavanja 1941. i 1991. godine, spominjanja predsednika SNV-a Milorada Pupovca i potpredsednice vlade Anje Šimprage, Škabrnje…

Povodom predloga izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se predviđa povećanje prekršajnih kazni za isticanje simbola koji šire mržnju, poput ustaških, sa skupa su jasno poručili da ih se ne misle odreći.

Na orkestrirano i horsko uzvikivanje ustaškog pozdrava i kompletnu ikonografiju HOS-ovog skupa, policija je podnela samo dva optužna predloga zbog kršenja člaka protiv javnog reda i mira iz Zakona o prekršaju.

Bivši saborski poslanik i univerzitetski profesor filozofije Marko Vučetić ističe da nije trebalo podići ni te dve prekršajne prijave, ako već nisu hteli da sankcionišu organizatore ovog skupa.

„Okupljanje crnokošuljaša u Splitu je tipičan model stvaranja paralelne istorije koja je institucionalno podržavana. Uz orkestrirano isticanje ustaškog znakovlja umešao se i evolucijski kontekst u kom se stvara podmladak i osigurava opstanak te ustaške i fašističke ideologije i živog mesa koji će takvu ideologiju ubuduće nositi i zato je zaista neshvatljivo da se ustaško okupljanje u Splitu prikazuje na nivou pojedinačnog ekscesa za koje se podnosi samo prekršajna prijava“, kaže Vučetić i ističe.

„Da je državi stalo do ozbiljnog obračuna sa manifestacijama fašističke ideologije u Hrvatskoj, takve bi događaje tretirali kroz krivični zakon jer i najblaža krivična presuda veća poruka nego najveća prekršajna kazna“.

Vučetić je za portal hrvatskog nedeljnika Novosti rekao da postojećim tretmanom Hrvatska na, kako navodi, perverzan način hrani ustašku ideologiju.

„Kad se u jednoj takvoj masovnoj pojavi izdvoji jedna ili dve osobe koje će policija prekršajno goniti oni postaju heroji takvog pokreta. Njihova prekršajna osuda neće dovesti do promene ponašanja nego do još veće homogenizacije tih grupa“, smatra Vučetić koji je i poslanik u hrvatskom parlamentu.

Napominje da bi država zbog evropskog konteksta trebalo jasno da osudi i sankcioniše svako koketiranje s ustaštvom i direktno isticanje fašističkih obeležja, ali zbog vlastitog političkog opstanka koji je nastao koketiranjem sa takvom paralelnom istorijom i nehumanom istinom, to podržava.

„Iako vlada nije imala svoje izaslanstvo, niko u ime vlade nije bio fizički prisutan, ali duh vlade, koja štiti taj događaj i koja je napravila sve da taj događaj opstane stvarajući nova dva-tri heroja, bio je svakako metafizički prisutan. Tako stvoren režim gradi tačke paralelne istorije, odnosno antiistorije. Vidimo da nastaje mladež koja u ustaškoj i fašističkoj ideologiji ne vidi ništa sporno, sledi nastavak takve ideologije, što je klasičan primer lažnog sećanja na 1941.“, ističe Vučetić i kaže“

„Ništa hrvatskog nije bilo ni 1941., niti 1991. koja se nadovezala na tu 1941. i ništa hrvatskog nema ni u takvom podmlatku. 1941. se dogodio najžešći udar na hrvatstvo koje je nastupilo u formi marionetskih fašističkih ideologija, izdajničko, služinačko hrvatstvo koje koketira i direktno komunicira zlodela, i tu ništa nije hrvatsko. Kontinuitet hrvatstva prolazi kroz antifašistički pokret i ideju jugoslavenstva i do osamostaljivanja Hrvatske 1991. dolazi temeljima izgrađenih u jugoslavenskoj fazi razvoja Hrvatske. Svi oni koji su 1991. smatrali da će se oživeti 1941., nisu ništa drugo nego izdajice, kukavice i večita služinčad fašističkih tvorevina“, jasan je Vučetić.

Pored splitskog okupljanja HOS-a, na zadarskom području, u Visočanima, Udruženja ratnih veterana Hrvatski domobran Zadar sećanje na Nezavisnu državnu Hrvatsku obeležili su misom koju je služio župnik don Mario Soljačić.

Predsednik udruženja Josip Budimir lokalnim medijima je objasnio da „hrvatski domobrani obeležavaju 1941. zato što predstavlja isto što i 1991. – težnju hrvatskog naroda za uspostavom svoje samostalne države“.

„Jedan od uspešnih načina povezivanja sa ustaštvom je i kroz božji blagoslov koji dolazi kroz lik sveštenika, ovog puta Soljačića, koji je obrazovan, nije jedan od župnika koji ne shvata što se događa. Danu 10. aprila dajemo božansku svetu dimenziju i dimenziju prognanog naroda koji je trpeo zbog toga što je bio veran domovini i Hrstu. To su naše perverzije koje nosimo i ne osuđujemo na pravi način“, poručio je profesor Vučetić za portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.