U trendu

Vuk Jeremić drugi nakon preseka glasova

Kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić nalazi se na drugom mestu prema preseku glasova posle četvrte runde glasanja u Savetu bezbednosti UN, piše list „Danas“.

List navodi, pozivajući se na neformalni dokument UN, da Jeremić ima 33 pozitivna, 18 negativnih i devet neutralnih glasova.

Prvoplasirani je Portugalac Antonio Gutereš, koji ima 46 pozitivnih, sedam negativnih i sedam neutralnih glasova, dok je trećeplasirani Slovak Miroslav Lajčak, sa 28 pozitivnih, 18 negativnih i 14 neutralnih glasova.

UN su napravile tabelu koja predstavlja presek svih glasova, što je urađeno pred pred predstojeću, petu rundu glasanja u Savetu bezbednosti.

„Plasman Jeremića se može smatrati velikim uspehom, koji nije bio očekivan, imajući u vidu da on dolazi iz države koja nije uticajna i da se kasno uključio u kampanju“, ocenjuju nezvanično diplomatski izvori Danasa.

Oni navode da je Jeremić pored Gutereša jedini kandidat koji nije imao velike oscilacije prilikom dosadašnjih rundi glasanja Saveta bezbednosti UN.

Povodom predstojeće, pete runde glasanja u SB UN, koja se održava u ponedeljak, sagovornici lista ukazuju da će to biti pokazatelj do kakve je političke trgovine došlo izmedu velikih sila nakon što je ove sedmice zasedala Generalna skupština UN.

„Od 26. septembra se ubrzava tempo izbora generalnog sekretara, jer će nakon pete runde neformalnog glasanja vec 3. oktobra biti održano glasanje na kojem će stalne članice SB imati kartone u bojama“, navode izvori lista.

Kartoni u bojama neće ukazivati na to koja država je na koji način glasala, ali će se na osnovu njih znati da je reč o glasovima stalnih članica SB, koji imaju posebnu težinu.

List navodi i da je moguće da će do kraja oktobra biti održano još jedno takvo glasanje, jer je plan da se do novembra završi glavni deo procesa izbora naslednika Ban Ki Muna na čelu UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar