U trendu

Vukadinović: Abazovićeva vlada eksponent druge države

PODGORICA – Novi parlamentarni izbori, koji bi mogli biti održani već u oktobru, jedini su izlaz iz aktuelne političke krize u Crnoj Gori stvorene formiranjem manjinske vlade koja je „eksponent druge države“, kaže politički analitičar Srđan Vukadinović.

„Izbori bi bili spas za Crnu Goru – da se izvuče iz vlade, koja je vlada iščašenog razuma, i da se ide u formiranje one koja će znati da upravlja državom“, kaže Vukadinović, koji smatra da je vlada Dritana Abazovića, kako kaže, „eksponent druge države“.

Smatra i DPS Mila Đukanović nije trebalo da podrži formiranje takve vlade, jer je bilo jasno da je ona vlada kratkog trajanja.

Prema njegovim rečima, ova vlada nije smela da uđe u priču „oko nekih strateških stvari“.

„A ‘temeljni ugovor’ sa Crkvom Srbije je strateška stvar, kao i Open Balkan. Manjinska vlada trebalo je samo da stvori ambijent do narednih izbora“, naveo je Vukadinović u izjavi za podgoričku Pobjedu.

Kaže i da DPS ima mogućnost da podnese zahtev za skraćenje podrške parlamentu ili inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, ali, kako je rekao, to može da bude mač sa dve oštrice.

„Pitanje je da li postoji 41 glas i za skraćenje mandata parlamentu i za smenu vlade. Očito je da su ciljevi i DF-a i Demokrata i ‘temeljni ugovor’ i Open Balkan. To su njihovi strateški interesi i oni će podržati ovu vladu koliko god govorili protiv nje“, kaže Vukadinović.

Dodao je da ni manjinske partije ne bi glasale za smenu vlade.

Prema njegovim rečima, izbori su mogli biti 23. oktobra sa lokalnim i da se ova situacija reši na taj način.

„Najbolji izlaz i pre pola godine je bio da budu izbori, ali očito DPS kada je ušao u priču o podršci manjinskoj vladi nije bio spreman za izbore jer iako pobedi nema koalicioni kapacitet da formira vlast. Verovatno je imao strategiju da pokuša da poradi na svom koalicionom kapacitetu“, naveo je Vukadinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.