U trendu

Vulkan na Filipinima izbacio veliki oblak pepela

Vulkan na istoku Filipina izbacio je danas ogroman oblak pepela, zbog čega su evakuisani meštani iz okolnih gradova, dok su vlasti upozorile na mogućnost novih erupcija.

Erupcija vulkana Bulusan u seoskoj provinciji Sorsogon trajala je oko 17 minuta, a izbačen je pepeo najmanje jedan kilometar u vis, javio je filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju.

Vlasti su podigle nivo uzbune na jedan na skali do pet, što ukazuje na niži nivo opasnosti.

Pepeo je zasuo dva grada u provinciji Sorsogon, oko 500 kilometara južno od glavnog grada Manile, ali za sada nema prijava o povredjenim, naveo je institut.

U priobalnom gradu Džubanu zbog pepela je vidljivost bila nula u dva kvarta, i vatrogasno vozilo intervenisalo je da očisti zonu rekao je jedan lokalni zvaničnik.

On je rekao da se odatle evakuišu ljudi i da su prioritet starije osobe i astmatičari.

Uprava aerodroma Manile navodi da za sada nije pogodjen nijedan let, mada su piloti upozoreni da se ne približavaju zoni erupcije.

Filipinske vlasti podsetile su stanovnike da je zabranjen prilaz u zonu četiri kilometara oko vulkana, a ljudima koji žive blizu ukazano je da paze zbog pojačane mogućnosti iznenadnih i opasnih erupcija.

Stanovnici blizu dolina i reka takodje su pozvani da paze na moguća klizišta u slučaju jakih kiša.

Vulkan Bulusan aktivan je poslednjih godina, i desetak sličnih erupcija zabeleženo je izmedju 2016. i 2017. godine.

Filipini se nalaze na takozvanom vatrenom pojasu Pacifika, aktivnom na seizmičkom planu, sa više od 20 aktivnih vulkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.