U trendu

Vulkano: Delimična evakuacija ostrva zbog opasnih gasova

RIM – Gradonačelnik italijanskog ostrva Vulkano na severnoj obali Sicilije naredio je danas delimičnu noćnu evakuaciju oblasti u blizini luke zbog zabrinutosti od potencijalno opasnih gasova koji potiču od vulkanske aktivnosti.

Ova nova naredba koja stupa na snagu danas važiće narednih mesec dana i ona znači da oko 300 stanovnika neće moći da spava u svojim domovima između 23:00 i 6:00 po lokalnom vremenu, prenosi agencija Rojters.

Turizam će takođe biti zabranjen na ostrvu, koje je deo Eolskog arhipelaga.

Gradonačelnik Marko Đorđijani za Rojters je rekao da će evakuisani stanovnici biti smešteni na drugom mestu na ostrvu.

U prošlonedeljnom izveštaju italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) saopštio je da je nivo ugljendioksida oko kratera vulkana „nenormalno visok“, a, inače, poslednja erupcija trajala je od 1888. do 1890. godine.

Lokalni mediji su izvestili da je nekoliko porodica već napustilo svoje kuće krajem oktobra zbog otrovnih gasova, nakon što je agencija civilne zaštite izdala upozorenje o značajnim promenama vulkanskih parametara.

Opština će obezbediti grantove kako bi pomogla onima koji su prinuđeni da nađu drugo mesto za boravak, ali život na ostrvu će se odvijati uobičajeno tokom dana, rekao je Đorđijani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar