U trendu

WSJ: Americki zvaničnici u Berlinu imaju „havana sindrom“

BERLIN – Najmanje dvojica američkih zvaničnika stacioniranih u Nemačkoj zatražila su lekarsku pomoć nakon što su razvili simptome misteriozne zdravstvene tegobe poznate kao „havana sindrom“, tvrde američke diplomate, a prenosi „Volstrit DŽornal“ (WSJ).

Simptomi, koji su uključivali mučninu, jake glavobolje, bol u ušima, umor, nesanicu i tromost, počeli su da se pojavljuju poslednjih meseci, a neke žrtve su ostale nesposobne za rad, prema tvrdnjama tih diplomata.

To su prvi slučajevi koji su prijavljeni u jednoj zemlji NATO koja je domaćin američkim trupama i nuklearnom naoružanju, navodi WSJ.

Američke diplomate su istakle da su slični incidenti registrovani među američkim zvaničnicima stacioniranim u drugim evropskim državama, ali su odbili da daju bilo kakve detalje.

Neke žrtve su bili obaveštajni oficiri ili diplomate koji su radili na pitanjima vezanim za Rusiju, poput izvoza gasa, sajber bezbednosti i političkog uplitanja, navode američke diplomate i ljudi upoznati sa istragom o ovoj bolesti.

Serija simptoma prvi put se pojavila 2016. godine među američkim diplomatama na Kubi, a od tada su primećeni i u Kini, Rusiji i, u novije vreme, u Austriji.

Bilo je nepotvrđenih slučajeva u Poljskoj, Tajvanu, Gruziji, pa čak i u Vašingtonu.

Neki američki zvaničnici tvrde da bi takvi simptomi mogli biti posledica napada u kojima se koristi radiofrekventna energija, poput mikrotalasnog zračenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar