U trendu

Za BiH ne bi bilo korisno da bira stranu u sukobu

BANJALUKA – Za BiH ne bi bilo korisno da bira stranu u sukobu interesa svetskih sila, upozorio je srpski član Predsedništva Milorad Dodik povodom izjave američkog ambasador u Sarajevu Majkla Marfija, da će se boriti protiv uticaja Rusije i Kine u BiH i da BiH ima još vremena da Rusiji uvede sankcije.

Dodik ističe da se od takvih namera treba ograditi i izbeći američke malverzacije.

Američki diplomata je rekao da je BiH komplikovana sredina i da njegov posao neće biti jednostavan.

Između redova, Majkl Mrfi kaže da BiH mora zaslužiti put ka EU, ali i atlantskim integracijama, jer joj je tamo mesto, a ne u Rusiji koja je, prema njegovom viđenju, okrenuta prošlosti.

Uz promociju pomirenja i reformi, Marfijev je priioritet otkloniti navodne uticije Kine i Rusije na BiH.

„Boriću se protiv uticaja lokalnih i spoljnih aktera, posebno Rusije i Kine, koje predstavljaju pretnju našim zajedničkim interesima i podrivaju budućnost BiH“, rekao je Marfi juče na konferenciji za novinare.

Da je sve izraženije uplitanje Zapada u unutrašnja pitanja BiH, videlo se i na primeru novih američkih sankcija Miloradu Dodiku, kada nije podržao njihovu politiku, što mu je, kaže, otvoreno nudio Gabrijel Eskobar.

„Jedino se tako može postaviti potreba smanjenja uticaja zapada na ovaj prostor. Kada bi bilo ko, čak i manje stručan izvršio analizu onda bi video da je prekomeran uticaj SAD, Brisela, Londona i da oni to smatraju svojom okupiranom ili zauzetom teritorijom u kojoj očekuju da se ponašate i prihvatite ono što oni kažu“, naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Američki ambasador sarajevskim medijima danas odgovara da za BiH još nije kasno da se pridruži sankcionisanju Ruske Federacije.

„Mislim da BiH ima određene obaveze prema EU u svetlu nastojanja da bude članica, da aplicira spoljnu politiku i bude u skladu s njom. Ne mislim da je prošlo vreme“, kaže Dodik.

On kaže da to vreme neće ni doći jer druga dva člana Predsedništva odbijaju da se o tome raspravlja, plasirajući javnosti i međunarodnim partnerima zabludu i pozivajući se na dokumet iz 2014. godine, jer znaju da će tražiti neutralan status.

“ Taj rat ne zavisi od nas. Ali ono što treba izbeći jesu upravo ove malverzacije koje prave Amerikanci, koji žele da za svoje odluke u koje sumnjaju okupe čitav niz drugih faktora“, naveo je Dodik i istakao:

„Ne smemo da izgubimo mogućnost da nakon što sve stane imamo dobre ekonomske i političke odnose i sa Rusijom i sa Briselom i sa SAD i da ne vežemo sudbinu za samo jednu globalnu poilitiku, jer svet neće moći da bude tako podeljen da postoji jedan blok“, naveo je.

Dodik ukazuje da je nastupila nova era nakon stupanja na snagu zahteva Ruske Federacije da robu više ne prodaje za dolare.

Kaže da posledice takve odluke po ekonomiju u BiH nisu male.

Praksa da se izbegne dolar kao sredstvo finansijskog obračuna, ističe, i nama je problem, za koji se u BiH ne traže nikakva rešenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.