Za Češku prioritet da pomogne suzbijanje nelegalne migracije na balkanskoj trasi

Češka ove godine namerava da pomogne borbu protiv nelegalne migracije, pre svega u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini ali i u zemljama porekla izbeglica, sa 5,4 miliona evra, predvidja koncepcija češkog Ministarstva unutrašnjih poslova koju ministar Jan Hamaček predlaže naredne sedmice vladi.

Kao prvi od svih prioriteta češki MUP navodi pomoć Severnoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini a sa dva miliona evra Češka želi da pomogne tim zemljama da nabave savremenu opremu za borbu protiv nelegalne migracije.

Ista suma, dva miliona evra, predvidjena je kao pomoć Jordanu i Libiji da se poboljšaju uslovi u kojima se tamo nalaze izbeglice u centrima i, kako se nada češki MUP, makar smanji motivisanost tih ljudi da nastave dalje u Evropu.

Ostatak od sume planirane novčane pomoći za ovu godinu, 1,4 milion evra je rezervisan za vanredne situacije i biće utrošen prema razvoju situacije sa nelegalnom migracijom u Evropi, gde je za Češku i druge zemlje Višegradske grupe ključno da se zaustavi talas na balkanskoj trasi, gde bi dalje nelegalni migranti mogli da nastave i preko zemalja V4.

Češka vlada osim novčane pomoći šalje balkanskim kolegama kao pomoć i policajce sa opremom a takodje iz drugih programa humanitarnu pomoć, kao kada je sredinom januara poslala vreće za spavanje, ćebad, kišne kabanice i drugu materijalnu humanitarnu pomoć za izbeglice u centrima u Bosni i Hercegovini iz programa Pomoć na mestu koje MUP i češki vatrogasci i spasioci šalju zemljama u vanrednim situacijama.

Policija Češke Republike saopštila je da za sada ne očekuje osetniju promenu na balkanskoj trasi premda trasa Grčka-Severna Makedonija-Srbija-Madjarska ostaje potencijalno najrizičnija za Češku tako da ove godine policija računa sa još većim brojem policajaca koje bi poslala kao podršku kolegama na balkanskoj trasi.

Prošle godine Češka je poslala 235 policajaca u zajedničke operacije suzbjanja nelegalne migracije na spoljašnjim granicama Evropske unije što je uzdiglo na visoko 7. mesto medju zemljama koje učestvuju u obezbedjenju spoljašnjih granica Unije.

Policija je saopštila da su zajedno sa kolegama iz Srbije i Severne Makedonije češki policajci bili najuspšeniji medjunarodni policijski tim pošto je 460 policajaca u te dve balkanske zemlje sa osam službenih pasa uspelo da otkrije i zadrži 11.395 nelegalnih migranata na granici EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.