Za dolazak na Korziku, za kontinentalni deo FRA obavezan test

PARIZ – Vlasti na mediteranskom ostrvu Korzika uvešće obavezu prethodno testiranja na Kovid-19 za sve posetioce koji dolaze sa francuskog kopna za božićno-novogodišne praznike, od 19. decembra do 8. januara.

Mera je neoubičajena po tome što Korziku izdvaja od svih regiona kontinentalne Francuske, koji ne zahtevaju testove za putovanja izmedu njih.

Prema merama koje je ovog vikenda najavio glavni administrator francuske vlade za Korziku Paskal Lelarže, svi putnici stariji od 12 godina moraće da prođu test na virusa najdalje 72 sata pre nego što avionom ili brodom krenu na ostrvo, prenosi AP.

Policija na aerodromima i lukama na Korzici vršiće provere, a putnici će morati da budu u mogućnosti da predoče papire iz laboratorija ili farmaceuta koji dokazuju da su testirani.

Putnici će morati da popune i obrazac kojim potvrduju da su testirani negativno. Novčanu kaznu od 135 evra mogu naplatiti putnicima koji se ne testiraju.

Lelarž je upozorio i na moguće pravne postupke protiv ljudi koji zaraze druge.

Mere su usmerene na smanjenje stope zaraze na Korzici, koje su daleko niže od nacionalnog proseka, i na zaštitu ostrvskih bolnica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.