U trendu

Za dva meseca u HR otkriveno 300 lažnih novčanica evra

ZAGREB – Od prelaska na evro, 1. januara ove godine, u Hrvatskoj je zaplenjena značajna količina lažnih novčanica, a bilo je i pokušaja plaćanja tzv. „filmskim novčanicama“.

To je za hrvatski RTL Danas ispričao Tomislav Kovačević, policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske i dodao da je i ranije bilo falsifikovanih novčanica, ali ne u ovolikim količinama.

Prema saznanjima RTL u Hrvatskoj narodnoj banci samo u ovoj godini otkriveno je gotovo 300 lažnih novčanica evra, najviše u apoenima od 50 evra – gotovo 200. Prevarantima su, kažu, zanimljive i novčanice od 20 i 100 evra, a nešto manje one od 10, 500 i 200.

To znači, navodi se, da je u manje od dva meseca otkriveno više falsifikovanih novčanica evra nego tokom cele prošle godine kada je zaplenjeno ukupno 260, a 2021. ih je bilo 228.

Velki porast falsifikovanih novčanica evra primeti su najviše ugostitelji pa su skeneri i hemijske za detektovanje postali obavezni deo šankerske opreme.

Onima koje policija uhapsi sa lažnim novčanicama preti kazna zatvora do 10 godina, dok onima koji nesvesno prime lažni novac i sesno ga proslede dalje čeka kazna od tri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar