U trendu

Za Izrael 6 palestinskih grupa teroristi, EU traži dokaze

BERLIN – Devet država Evropske unije objavilo je danas da će nastaviti da rade sa šest palestinskih grupa civilnog društva koje je Izrael proglasio terorističkim udruženjima prošle godine, navodeći da nema dokaza za tu tvrdnju.

Izrael je palestinske grupe označio kao terorističke organizacije i optužio ih da usmeravaju donatorsku pomoć militantima, a taj potez je izazvao kritike Ujedinjenih nacija i organizacija za zaštitu ljudskih prava, prenosi Rojters.

Među tim grupama su palestinske organizacije za ljudska prava Adameer i Al-Hak, koje dokumentuju navodna kršenja prava Izraela, dodaje britanska agencija.

U zajedničkom saopštenju ministarstva spoljnih poslova Belgije, Danske, Francuske, Nemačke, Irske, Italije, Holandije, Španije i Švedske navela su da od Izraela nisu dobila važne informacije koje bi opravdale preispitivanje njihove politike.

„Ukoliko se stave na raspolaganje dokazi koji govore suprotno, postupili bismo u skladu sa tim“, poručilo je devet članica EU, dodajući da će u suprotnom nastaviti snažnu podršku civilnom društvu u okupiranim palestinskim teritorijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar