U trendu

Za krunisanje Kralja Čarlsa Trećeg najavljena skraćena ruta

Britanski kralj Čarls Treći planira da skrati put do Vestminsterske opatije za svoje krunisanje u odnosu na rutu kojom je njegova majka išla 1953, s ciljem organizovanja skromnijeg događaja gde će biti uključeni neki moderni elementi, saopštila je juče Bakingemska palata.

Ceremonija krunisanja 6. maja će biti obeležena tradicionalno uz predmete kao što su kraljveski dragulji, ali će krunisanje imati svoj emodži kao pokazatelj prvog britanskog krunisanja u vreme društvenih mreža.

Krunisanje kraljice Elizabete Druge pre 70 godina, bilo je prvo koje je prenosila televizija.

U jednom odstupanju od tradicije Čarls i kraljica pratilja Kamila će izaći iz Bakingemske palate u kočijama napravljenim za 60. rođendan kraljice Elizabete. Kočija imaju klimu, prozore na automatsko spuštanje i sistem amortizera koji će omogućiti udobniju vožnju nego kočija koju je Čarlsova majka koristila za svoje krunisanje. Oni će se vratiti nazad u tradicionalnoj kočiji.

Ruta dužine dva kilometra malo je kraća od rute kojom je Elizabeta išla do crkve i povorka će stići u 11 sati pre podne na versku službu.

Iako Čarls hoće da pokaže da je monarhija i dalje značajna u savremenoj multikulturalnoj Britaniji, planira ipak da redukuje tu instituciju. Ceremonija krunisanja to treba da pokaže kraćom, manje ekstravagantnom ceremonijom od trosatne ceremonije za Elizabetu Drugu.

Ipak veliki deo simboličnih predmeta koje prate krunisanje vekovima će biti deo krunisanja Čarlsa i Kamile, uključujući pet mačeva, dva žezla i kraljev prsten sa safirom i krstom od rubina postavljen u dijamantima.

Kamila koja će nositi krunu kraljice Marije, će držati, kako se navodi, kontroverzn, žezlo napravljeno od slonovače. Britanija ima gotovo potunu zabranu proizvoda od slonovače i princ Vilijam, prestolonaslednik, je vodio kampanju protiv ilegalne trgovine životinjskim delovima.

Ceremoniju će voditi nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi. Čarls će biti krunisan sa krunom Svetog Edvarda, glavnim eksponatom u kolekciji kraljevskog nakita koji obiđu milioni ljudi svake godine u Londonskoj kuli.

Kruna koja je inspiracija za emodži za krunisanje ima zlatni okvir težak 2,2 kilograma u kome su postvljeni rubini, ametisit, safiri, topaz i turmalin. Krunu je nosila Elizabeta tokom krunisanja a veličina je prilagođena za njenog sina.

Na kraju ceremonije Čarls će staviti lakšu kraljevsku državnu krunu za povorku nazad do palate.

Za razliku od rute duge osam kilometara kojom su Elizabeta i njen suprug princ Filip išli oko Londona 1953. godine Čarls i Kamila će se vratiti istim putem kojim su došli ali ovog puta u kočijama starim 260 godina korišćenim u svakom krunisanju od Vilijama Četvrtog 1831.

Zlatna kočija teška 4.000 kilograma koju vuku osam konja poznata je po izrazito neudobnoj vožnji. Elizabeta je opisala vožnju kao „užasnu“, kraljica Viktorija se žalila na užasne oscilacije a Vilijam IV je rekao da je osećaj kao da si u brodu na uzburkanom moru.

Kočija je teška toliko da može da se kreće brzinom hoda, a to bi trebalo da omogući ljudima koji će stajati duž putanje da vide novokrunisane kralja i kraljicu.

Predviđa se tri dana slavlja od 6. maja i krunisanja. Posle ceremonije u subotu Britanci su pozvani da se okupe u nedelju na tradicionalnom pikniku u kvartu, a u ponedeljak je praznični dan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar