U trendu

Za nepoštovanje himne Kine do tri godine zatvora

Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa (parlament) usvojio je danas zmenu Krivičnog zakona kojom se nepoštovanje državne himne proglašava krivičnim delom i kažnjava zatvorom do tri godine.

Time se predvidja kazna za ljude za koje se utvrdi da su u javnosti iskazali „ozbiljno“ nepoštovanje prema nacionalnoj himni.

Odluka je doneta nakon što je predsednik Kine Si Djinping krajem oktobra izabran u novom petogodišnjem mandatu za generalnog sekretara Komunističke partije Kine.

AP navodi da je u Hongkongu, gde Peking pokušava da potvrdi svoju vlast, proteklih meseci došlo do političkih tenzija zbog kineske himne „Marš dobrovoljaca“.

Fudbalski navijači u Hongkongu izviždali su himnu Kine na utakmicama na kojima su igrali domaći tim i timovi iz Kine i drugih zemalja, zbog čega je Medjunarodna fudbalska federacija (FIFA) kaznila nadležnu hongkonšku organizaciju.

Amandman koji je danas usvojen u Pekingu predvidja pritvor i potom zatvor do tri godine, uz lišavanje političkih prava.

Takve kazne ranije su primenjivane za skrnavljenje državne zastave i grba, navela je kineska agencija Sinhua.

Prodemokratski aktivisti i poslanici u Hongkongu pribojavaju se da bi uvodjenje novog krivičnog dela moglo da ugrozi slobodu govora u toj specifičnoj, bogatoj i liberalnoj oblasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.