Za nešto više od godinu 675 prijema u crnogorsko državljanstvo

PODGORICA – Ministarstvu unutrašnjih poslova je u poslednih nešto više od godinu podneto oko 2.300 zahteva za sticanje crnogorskog državljnastva prijemom, dok je u istom periodu po tom osnovu crnogorski pasoš dobilo 675 osoba.

To su podaci MUP-a, dostavljeni portalu RTCG i ne uključuju pasoše dodeljene po osnovu ekonomskog državljanstva.

“Od 1. marta prošle godine do 23. marta ove godine Ministarstvu unutrašnjih poslova podneto je 2.312 zahteva za sticanje crnogorskog državljnastva prijemom (ne računajući ekonomska državljanstva)”, kaže za RTCG vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u Ministarstvu unutrašnjih poslova Radovan Popović.

Nekoliko građana saopštilo je portalu da odgovore za zahtev za prijem u crnogorsko državljanstvo ne dobijaju ni godinu nakon što su podneli dokumentaciju, što je zakonska obaveza MUP-a.

“MUP je od 1. marta 2022. do 23. marta 2023. Donelo ukupno 675 rešenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo (ne ukuljučujući ekonomska državljanstva). Takođe Zakonom o crnogorskom državljanstvu propisane su evidencije o crnogorskim državljanima koje se vode u formi registra, po službenoj dužnosti. Ovaj registar je računarski vođena baza podataka o crnogorskim državljanima u koji se, između ostalog upisuje, način i pravni osnov sticanja državljanstva. U skladu sa prethodnim, ne vrši se generisanje podataka po osnovu primene prethodno važeće ili izmenjene Odluke o kriterijumuma za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom”, kaže Popović.

Prema ranijim podacima MUP-a saopštenim za RTCG 2019. godine bilo je oko 520 prijema u crnogorsko državljanstvo, 2020. godine 482, dok je 2021. bilo 607 državljanstava prijemom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com