U trendu

Za pola godine u Mediteranu stradalo 1 146 migranata

RIM – U prvoj polovini ove godine broj migranata koji su se udavili prilikom pokušaja da se iz Afrike domognu evropske obale je za 130 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, saopštila je Svetska organizacija za migracije (OIM), a njen izveštaj prenosi agencija Ansa.

U prvih šest meseci u Mediteranskom moru stradalo je 1 146 migranata, dok se prošle godine, prema zvaničnim podacima, udavilo 513 osoba.

Direktor Organizacije Antonio Vitorino je izjavio da je broj onih koji su izgubili život verovanto veći, jer se podaci oslanjaju na izveštaje humanitarnih organizacija koje imaju podatke na osnovu svojih pokušaja pomoći migrantima.

Vitorino je apelovao na zemlje da hitno usvoje mere kako bi se izbegle ljudske žrtve na migrantskim putevima prema Evropi, i da poštuju obaveze prema migrantima na koje ih obavezuju međunarodni zakoni.

Mediteran je označen kao najopasnija vodena ruta za očajnike koji bolji život traze u Evropi, a na tom putu najbliža “luka spasa” je italijansko ostrvo Lampeduza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.