U trendu

Zagreb: Protest i zahtevi za siguran abortus

ZAGREB – Značajan broj građana okupio se večeras na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu na protestu „Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena“, zahtevajući da se i u praksi garantuje legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće u Hrvatskoj.

Protest u organizaciji više udruženja okupio je žene, decu, muškarce, koji su se suprotstavili uskraćivanju zakonom zagarantovanih zdravstvenih usluga ženama noseći transparente s natpisima: „Dosta klerikalizma u ginekološkim ambulantama“, „Dosta ginekologa ženomrzaca“ i „Dosta nedostupnog zdravstva“, preneo je Index.hr.

Uzvikujući „Dosta”, demonstranti su iskazivali podršku porukama i zahtevima organizatorki, koje su s pozornice govorile o problemima žena u javnom zdravstvu – od ginekološkog i reproduktivnog nasilja, neinformiranja, do uskraćivanja zdravstvene nege.

Protest je organizovalo više udruženjau u znak solidarnosti s trudnicom Mirelom Čavajdom, kojoj je tek nakon što je svoj slučaj iznela javno drugostepena komisija KBC-a Zagreb omogućila prekid trudnoće zbog medicinskih indikacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar