U trendu

Zaharova: Moskva ne odbacuje dijalog s NATO

MOSKVA – Moskva nije odbacila ideju o dijalogu sa NATO niti prisustvo sastanku Saveta Rusija – NATO, ali je protiv toga da u fokusu bude situacija u Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Saopštenje je usledilo nakon što je je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da učinak Rusije ne predstavlja ispunjenjenje predloga saveza, prenosi TAS S.

Mi se sa Stoltenbergom slažemo po pitanju toga da Rusija i NATO trebaju dijalog i da je uzajamna svest o tome ključna, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da su strane razgovorale o mogućosti zasedanja Saveta Rusija-NATO, ali da je „veoma čudna“ Stoltenbergova interpretacija da Rusija nije uspela da odgovori na predlog saveza.

„Nama je zapravo ponovo rečeno da Ukrajina mora da bude glavna tema na ovom sastanku, ali onda se javlja pitanje kakve veze NATO ima sa rešavanjem konflikta u ovoj zemlji“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Zaharova je rekla da savez sve informacije o situaciji u Ukrajini može da dobije od dve zemlje Normandijske četvorke – Nemačke i Francuske, koje su obe članice NATO-a.

Ona je naglasila da Moskva ne odbacuje ideju dijaloga sa savezom o ključnim pitanjima, kao što je ublažavanje vojnih tenzija.

Rusija je pred NATO iznela više takvih predloga još od 2018. godine, a ministar Sergej Lavrov je u proleće pozvao na vojnu udržanost tokom pandemije, ali smo kao odgovor dobili birokratsku poruku da koristimo postojeće formate ili da ih revidiramo u skladu sa uslovima koje je NATO već izmenio, rekla je Zaharova i istakla da se takva diskusija teško može označiti kao uzajamno korisna.

Savet Rusija-NATO formiran je 2002. godine kao rezultat dogovora koji je postignut uz posredstvo italijanske vlade predvođene Berluskonijem. Savet se poslednji put sastao jula prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar