U trendu

Zaharova: Pakt AUKUS uveden na osnovu izmišljenih pravila

MOSKVA – Bezbednosni pakt Australije, SAD i Velike Britanije (AUKUS) jasno je pokazao zapadnom svetu kako izgleda novi svetski poredak uveden na osnovu izmišljenih pravila, a ne na osnovu međunarodnog zakona, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Ceo Zapad konstantno stavlja na dnevni red nova pravila, koja treba da deluju kao neki zakon. Sve vreme se govori da bi novi svetski poredak trebalo da bude baziran na tim novim pravilima. U početku, svima se dopalo, ali su mnogi počeli da izražavaju nezadovoljstvo čim su dobili priliku da vide taj koncept na delu, kada su SAD, Britanija i Australija, bez pitanja drugih, stvorili trilateralni pakt koji menja odnos svetskih sila u smislu međunarodne bezbednosti“, rekla je Zaharova, a preneo TAS S.

Ona je dodala da u konkretnom slučaju, nova pravila, koja su „izgledala tako lepo donedavno, nisu bila tako unosna za sve“.

Australija, Britanija i SAD su objavile da su sklopile pakt AUKUS 16. septembra, a prema dogovoru, Kanbera će dobiti tehnologiju kojom će moći da pravi podmornice na nuklearni pogon, koje bi bile opetartivne 2036. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.