U trendu

Zaharova podseća Prajsa: Podržavate teritorijalni integritet BiH, a rušili Srbije

MOSKVA – Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je na izjavu portparola američkog Stejt departmenta Neda Prajsa, da će SAD nastaviti da podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multientički karakter Bosne i Hercegovine, reagovala podsećanjem da je Vašington, suprotno odluci Saveta bezbednosti UN, 2008. godine priznao nezavisnost Kosova, narušivši teritorijalni integritet i suverenitet višenacionalne Srbije.

Zaharova se, u objavi na Telegramu, osvrnula na izjavu Prajsa da će SAD „nastaviti da podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i da pozivaju na odgovornost one koji žele da potkopaju institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum“.

Zaharova citira Prajsa da „SAD odbacuju primedbe predsednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta u kojima je nastojao da potkopa poziciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i u više navrata pretio otcepljenjem Republike Srpske od BiH“.

„Član 3. Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti da sporovodi odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i (pravno) obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH“, rekao je Prajs prema navodu Zaharove.

„Neverovatno. Nede, pokušajte da zamenite ‘BiH’ sa ‘Srbija’, ‘Republika Srpska’ sa ‘Kosovo’, ‘Dejtonski sporazum’ sa ‘Rezolucija 1244’, i dobićete dijagnozu podvojene ličnosti“, napisala je Zaharova.

Ona je podsetila da je Vašington, suprotno odluci Saveta bezbednosti UN, 2008. godine priznao nezavisnost Kosova, narušivši teritorijalni integritet i suverenitet višenacionalne Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar