U trendu

Zaharova: Rusija će ignorisati lobiranje za oslobađanje američkog novinara

MOSKVA – Moskva će ignorisati pismo medijskih grupa koje pozivaju na oslobađanje američkog reportera optuženog za špijunažu, jer nisu pokazali isto poštovanje prema ruskom ratnom izveštaču ubijenom nedavno u Sankt Peterburgu, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izveštač Volstrit džurnala Evan Gerškovič priveden je prošle nedelje u ruskom gradu Jekaterinburgu i zadržan u pritvoru na dva meseca zbog uptužbi za špijunažu.

Volstrit džurnal i Bela kuća negirali su da je Gerškovič špijun, a više od 30 medija i grupa za slobodu štampe prošle nedelje apelovalo je na ruskog ambasadora u SAD da on bude oslobađen.

Zaharova se požalila da zapadni mediji nisu pokazali sličnu zabrinutost za ruskog vojnog blogera Vladlena Tatarskog, koji je u nedelju ubijen u napadu bombom u Sankt Peterburgu, preneo je Rojters.

„Zašto bismo, zaboga, reagovali na pismo ako vidimo njihovo apsolutno licemerje?“, rekla je Zaharova i istakla da je i Tatarski bio novinar.

Naglasila je da u tom slučaju nije videla nikakvu reakciju, ni kolektivnu ni pojedinačnu, od bilo koga od onih koji su potpisali ovo pismo.

„I ako budem iskrena, ovaj apel je za mene potpuno izgubio značaj“, navela je Zaharova.

One je ponovila stav Rusije da će Gerškoviču u nekom trenutku biti dozvoljen konzularni pristup SAD prema standardnim procedurama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.