U trendu

Zaharova: Rusija zabrinuta zbog situacije na KiM

MOSKVA – Rusija je zabrinuta zbog rastuće napetosti na Kosovu i Metohiji, izazvane neodgovornim postupcima Prištine, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Očigledno je da se događaji razvijaju po scenariju od lošeg ka gorem“, ocenila je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Ona je ukazala da formiranje Zajednice srpskih opština, koja je zamišljena kao način da bude garantovano poštovanje prava i interesa Srba u pokrajini, ostaje „mrtvo slovo na papiru“ zbog sabotaže Prištine.

Zaharova ocenjuje da Priština želi da uspostavi poptunu kontrolu na teritoriji cele pokrajine, uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske „države“.

Ona smatra da postupci Prištine ne nailaze na odgovarajuću ocenu niti ukor u Briselu, koji je ovlašćen da pomogne u traganju za rešenjem problema između Beograda i Prištine, kao ni u Vašingtonu

Prema njenim rečima, snage NATO-a za Kosovo i Misija EU za vladavinu prava imaju potrebne mandate za sprečavanje bezakonja, te stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila, osiguranje mira i bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.