U trendu

Zaharova: Tenzije u EU rastu godinama, migranti deo sire slike

MOSKVA – Tenzije u Evropi u porastu su već nekoliko godina i situacija sa migrantima na istočnoj granici EU samo je deo šire slike, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu poljskog kolege Lukaša Jasine da je „Rusija iskoristila krizu na poljsko-beloruskoj granici“.

Zaharova je na svom nalogu na društvenoj mreži Telegram napisala da izjava portparola Jasine o tome kako Rusija „eksploatiše“ krizu na poljsko-beloruskoj granici, kako laže i manipuliše činjenicama, dovodi ka povećanju tenzija u Evropi, prenela je agencija Tas s.

Zaharova je rekla i da se ne treba pretvarati kao da je sve počelo juče, jer,tvrdi, situacija na istočnoj granici EU samo je deo šire slike.

„Ne videti je, ne shvatati i ne priznavati predstavlja manipulaciju činjenicama i laž. Najstrašniju moguću. Laž po sebi, pa i više“, kaže Zaharova.

Ona je naglasila da se tenzije u Evropi povećavaju već godinama, a pre svega zbog toga što su neke neke njene zemlje „izgubile nezavisnost“ kako bi se dodvorile politici neevropskih zemalja u realizaciji njihove spoljne politike.

Ona je pomenula i neodgovorno mešanje u poslove suverenih država, te dvostruke standarde u pristupu najvažnijim demokratskim principima, a zašta, tvrdi, ima mnogo primera.

Kako je navela u objavi, uništavanje iračke državnosti, do koje je došlo zbog delovanja američke administracije i država koje su joj se pridružile, među kojima je Poljska igrala aktivnu ulogu, dovelo je do „tektonskih poremećaja“ u regionu.

Ona je ocenila da su „arapsko proleće, koje je sponzorisao Zapad, kampanja NATO protiv Libije, intervencija kolektivnog Zapada u Siriji i podrška tamošnjem međunarodnom terorizmu na ruševinama iračke države, doveli do masovnog egzodusa izbeglica i migranata iz tog dela sveta u Evropu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.