U trendu

Zahvalnice Bugarima koji su pomogli povređenoj deci

SOFIJA – U Sofiji su danas u organizaciji glavnog tuzioca Bugarske Ivana Geševa i bugarskog tužilastva dodeljene zahvalnice i plakete bugarskim građanima koji su prvi pružili pomoć srpskim državljanima, a pre svega srpskoj deci, povređenim u nedavnoj teškoj saobraćajnoj nesreći kod grada Stara Zagora.

Svečanosti je kao poseban gost prisustvovao i ambasador Srbije u Sofiji Željko Jović, koji je istakao da se srpska drzava već zahvalila svim bugarskim institucijama, nadleznim ministarstvima i medicinskom osoblju, ali da je velika čast da se danas zahvali i bugarskim građanima, koji su kao slućajni prolaznici prvi pritekli u pomoć unesrećenima i tako doprineli da ne bude tezih posledica, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

„Obraćam vam se kao srpski ambasador, jednim velikim hvala za sve što ste učinili, a u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabic, svih ministara i svih nasih institucija. Na drugom mestu obraćam vam se kao običan čovek, običan građanin Srbije, jednim iskrenim i velikim hvala za vaš nesebični podvig i pomoć nasim građanima, nasoj deci, a u ime ne stotine hiljada, nego miliona srpskih drzavljana koji su bili i koji i sad jesu ganuti vasim činom“, pručio je ambasador.

Zahvalio je bugarskim građanima i zbog toga što su, veče pred veliki hrišćanski praznik, Uspenje Presvete Bogorodice po bugarskom crkvenom kalendaru, sve „podsetili na pravo značenje reči ljubav ka bližnjem, briga za bližnjeg i spremnost na žrtvu“.

U tom kontekstu je zapitao da li je nužno da se čekaju teška i zla vremena, da li je potrebno da se dese ovakve nesreće da bismo shvatili koliko smo bliski i koliko smo spremni da se pomazemo.

Osmoro dece i četvoro odraslih povređeno je u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj 14. avgusta, kada se autobus iz Srbije, koji je prevozio decu i odrasle folklornog ansambla Ju-Lira iz Batajnice, prevrnuo na autoputu Trakija.

U autobusu je bilo 49 putnika, većinom dece, koja su se vraćala sa smotre folkora u Sunčevom Bregu na Crnom moru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar