U trendu

Zahvalnost Poljskoj na podršci EU integracijama Srbije

VARŠAVA – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković drugog dana posete Poljskoj sastao se u Varšavi sa ministrom za Evropu u Kabinetu premijera Poljske Konradom Šimanjskim sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije i procesu proširenja Evropske unije.

Selaković je izrazio zahvalnost Poljskoj na podršci Srbiji u procesu evrointegracija i istakao da Poljska spada u grupu zemalja članica EU koje se aktivno zalažu za nastavak procesa proširenja.

Ministar je, takođe, ukazao da je veoma značajno iskustvo koje Poljska želi da podeli sa našim regionom i kao član EU i kao član Višegradske grupe.

Šef srpske diplomatije poručio je da punopravno članstvo u EU predstavlja strateški spoljnopolitički cilj i da Srbija ostaje posvećena reformskom procesu, te da spremna očekuje održavanje naredne Međuvladine konferencije Srbije i EU.

„Nastavićemo da sa našim partnerima radimo u cilju dalje integracije i dragoceno bi nam bilo poljsko iskustvo i razmena znanja u oblastima koje su nam od značaja“, rekao je Selaković, navodi se u saopštenju.

On je informisao sagovornika o regionalnoj saradnji ističući da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima.

Ocenio je da samo takav region omogućava razvoj i same Srbije.

Ministar je još jednom podvukao značaj inicijative „mini šengen“ i ukazao da je ona primer da je Srbija kao kandidat za članstvo EU posvećena i regionalnoj saradnji i izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu.

Naveo je i da Srbija procesu normalizacije odnosa sa Prištinom i dijalogu pristupa „odgovorno, posvećeno i u dobroj veri“, ali, kako je rekao, uz očekivanje da će biti uvaženi naši stavovi i argumenti.

„Srbija očekuje da će postojati razumevanje za njene vitalne državne interese i da će biti postignut kompromisan dogovor koji znači nikom sve, a svakome dovoljno“, zaključio je Selaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.