U trendu

Zaključen novi vojni sporazum između Austrije i Srbije

BEČ – Austrija i Srbija zaključile su sporazum o vojnom partnerstvu, koji ima za cilj utvrđivanje opštih smernica i postupaka za vojnu saradnju dve zemlje, saopšteno je danas u Beču.

On obuhvata saradnju u oblastima bezbednosne politike, obuke, radnih sastanaka, učešća na konferencijama, razmena iskustava, pa sve do vojne medicine.

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner, koja je dokument potpisala sa njenim srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem, koji je pre par dana boravio u Austriji, naglasila je da taj sporazum doprinosi stabilizaciji Zapadnog Balkana.

„U bezbednosno-političkoj situacija sa izazovima i scenarijima 21.veka sve je važnije da zemlje regiona pojačano sarađuju. To doprinosi stabilizaciji Zapadnog Balkana, povećava uspeh u mirovnim operacijama, i pomaže u savladavanju izazova kao što su elementarne nepogode, migracije i pandemija“, objasnila je ona u saopštenju.

Prema njenim rečima sporazum treba da doprinese miru i bezbednosti u svetu.
Nadležne vlasti u ministarstvima odbrane ove zemlje razviće, kako je naglašeno, plan predtojećih aktivnosti za iduću godinu.

Stupanjem na snagu novog sporazuma prestaje da važi sporazum koji je Austrija potpisala sa Državnom zajednicom Srbije i Crne Gore 2006.godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar