U trendu

Žalbeni sud odobrio pilulu za kontracepciju uz ograničenja

VAŠINGTON – Pilula za pobačaj mifepriston ostaće dostupna u SAD, ali uz značajna ograničenja kao što je neophodnost da pacijent lično poseti lekara da bi dobio recept, odlučio je federalni žalbeni sud.

Žalbeni sud sa sedištem u Nju Orleansu stavio je na čekanje odluku suda u Teksasu od prošlog petka kojom je suspendovano odobrenje koje je za mifepriston dala Američka agencija za hranu i lekove (FDA), podseća Rojters.
Žalbeni sud odbio je, međutim, da blokira delove odluke sudije iz Teksasa, što u praksi znači povratak restrikcija na mifepriston koje su ukinute 2016. godine.

Odluka od prošlog petka navodno je u sukobu s odlukom drugog federalnog sudije, donetom isti dan, kojom je FDA-u naređeno da zadrži pristup mifepristonu bez restrikcija u najmanje 17 saveznih država i glavnom gradu.

Vlada američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je od tog sudije da pojasni svoju odluku u odnosu na onu u Teksasu.

Grupe protivnika pobačaja su protiv FDA-a u novembru podignule četiri tužbe.

One smatraju da je ta agencija 2000. godine nepropisno dopustila upotrebu mifepristona i da nije dovoljno istražila zdravstvenu bezbednost tog leka kod devojaka mlađih od 18 godina.

Više od 300 biotehnoloških i farmaceutskih kompanija u ponedeljak je potpisalo otvoreno pismo kojim su pozvale na ukidanje odluke u Teksasu.

Autori otvorenog pisma, čelnici farmaceutskih kompanija, navode da je prošlonedeljna odluka potkopala autoritet FDA-a i da se njom ignorišu naučni dokazi iz više proteklih decenija.

U pismu se ocenjuje da sudska odluka dovodi celu industriju u opasnost i postavlja presedan za buduće potkopavanje odluka agencije u odobravanju lekova, što će i destimulisati ulaganja u istraživanje novih tretmana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.