U trendu

Žale se na robovsko iskorištavanje

RIM – Radnici, najvećim delom Rumuni, optužili su poslodavca, kooperativu “Tsl Servis”, za iskorištavanje, robovski rad, ilegalno zapošljavanje, ucene i rasizam, piše italijanska “Republika”, a o navodima optužbe državno tužilastvo iz grada Ivrea pokrenulo je istragu.

Kooperativa radi za poznati lanac trgovina prodaje nameštaja “Mondo Konvenienca”, što u prevodu znači svet pogodnosti.

Radnici optužuju vlasnike i nadzornike da su ih prisiljavali da rade od jutra do večeri, bez pauze a cešto svih sedam dana u sedmici, da nisu mogli korisiti pauzu za ručak, ni godišnji odmor, a radnicima koji su se žalili prećeno je otkazom.

Grupa radnika koja je odlučila da progovori o maltretmanu kažu da to do sada nisu učinili samo iz razloga jer su se plašili da će ostati bez posla i jedinog izvora zarade.

Kooperativa ima svoje filijale u raznim delovima Italije, a zaposleni su čak osnovali Fejsbuk stranicu koju su, ironizirajući ime firme (svet pogodnosti) nazvali “Svet patnje”.

Kooperativa je izdala saopštenje u kome negira sve optužbe radnika.
Rumuni su najbrojni strani državljani koji žive i rade u Italiji. Prema podacima iz 2020. godine, u Italiji je živi i radi milion i 145 hiljada rumunskih građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.