U trendu

„Zamislite, Amerikanci kažu da su tražili eksploziv“

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas za televiziju „Rosija 1“ da su američke obaveštajne agencije, prilikom pretresa u ruskim diplomatskim predstavništvima u SAD – tražile eksploziv, prenosi TAS S.

„Inače, je l“ znate šta su oni tražili – barem su nam tako rekli pre pretresa? Nećete verovati – tražili su eksploziv“, rekla je Zaharova.

Rusija smatra da situacija oko njene trgovinske misije u Vašingtonu, u koju su ušli predstavnici američkih vlasti, ukinuvši prethodno diplomatski imunitet te zgrade, označava najočiglednije kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

„Pretres zgrade ruske trgovinske misije u Vašingtonu je bez presedana i najočiglednije je kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. Član 45 Konvencije kaže da čak i u slučaju pooštravanja diplomatskih odnosa ili oružanog sukoba, država domaćin mora da poštuje i štiti posede stranih misija“, rekao je predsedavajući Komiteta za spoljne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki, prenosi TAS S.

On je dodao da su „bez obzira na to, SAD očas posla ukinule diplomatski imunitet trgovinskoj misiji Rusije, pokušavajući da opravdaju sopstvenu arbitrarnost jednostranim tumačenjem Konvencije“.

TAS S navodi da je visoko pozicionirani ruski poslanik naglasio da je protestna nota koju je uputilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova ignorisana i da je ruska imovina došla pod kontrolu SAD.

„Ovo su otvoreno neprijateljski akti koji su u potpunosti protivni međunarodnom pravu“, naveo je Slucki.

On je dodao da Moskva zadržava pravo na korake odmazde zasnovane na principu reciprociteta.

„Jasno je da SAD provociraju dalju eskalaciju u našim diplomatski odnosima“, kazao je Slucki.

SAD su u subotu preuzele kontrolu nad tri diplomatska objekta Rusije na američkom tlu – zgradu generalnog konzulata u San Francisku i sedišta trgovinskih misija u Vašingtonu i Njujorku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.