U trendu

Zamrznuta imovina ruskih oligarha vredna 30 milijardi dolara

VAŠINGTON – Multinacionalna radna grupa (REPO), čija je svrha zaplena bogatstva ruskih oligarha, u prvih 100 dana rada zamrzla je 30 milijardi dolara imovine i sredstava pojedinaca protiv kojih su uvedene sankcije, saopštilo je američko Ministarstvo za finansije.

Osim jahti, drugih plovila i luksuznih nekretnina, blokirano je i 300 milijardi dolara novčanih sredstava ruske Centralne banke, javila je agencija AP.

„Cena rata za Rusiju nastavlja da bude sve skuplja“, navodi se u saopštenju u vezi sa radom Multinacionalne grupe.

Grupu su marta 2022. pokrenuli američka ministarka za finansije Dženet Jelen i državni tužilac Merik Garland u saradnji sa nekoliko država i Evropskom komisijom koje istražuju i krivično gone oligarhe i druge pojedince koji su saveznici ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Glas Amerike.

Ranije tokom meseca u okviru aktivnosti grupe najavljeno je uvođenje sankcija Godu Nisanovu, jednom od najbogatijih ljudi u Evropi, i Alekseju Mordašovu, koji važi za jednog od najimućnijih ruskih milijardera.

„Članovi REPO grupe će nastaviti da prate imovinu koja se nalazi pod sankcijama i sprečavaju podrivanje mera koje su uvedene“, navedeno je u saopštenju američkog ministarstva.
Deo stručne pravne javnosti izaražavao je zabrinutost da bi se na udaru embarga mogle naći i osobe koje nemaju nikakve veze s ratom – pozivajući na oprez kako ne bi bili kažnjeni nevini ljudi.

Američke vlasti su na to reagovale navodima da u ratnim okolnostima koje su izazvale svetsku krizu prehrambenih proizvoda nastoje da ostvare maksimalan učinak sankcija na određena lica i entitete istovremeno nastojeći da se ne dogode prelivanja koja bi mogla uticati na globalna tržišta roba i zalihe hrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar