U trendu

Austrijanci više veruju u „anđela čuvara“ nego u Boga

Samo 28 odsto Austrijanaca veruje u jednog jedinog Boga, a 21 odsto u sveto trojstvo, pokazuje istraživanje javnog mnjenja instituta „Market“ povodom Uskrsa.

Međutim, 58 odsto Austrijanaca veruje u anđela čuvara, a polovina ispitanih polazi od toga da ima života posle smrti, te 39 odsto u besmrtnu dušu.

Takođe, svega osam odsto Austrijanaca veruje u đavola koji navodi ljude na loša dela, a 35 odsto veruje da Bog želi da ljudi čine dobra dela.

Zanimljiv podatak je i da svaki pedeseti Austrijanac veruje da postoje vampiri.

Istraživanje pokazuje da Austrijanci, prema sopstvenim navodima, nisu više takvi vernici kakvi su nekada bili.

Tako 26 odsto za sebe govori da nisu vernici, a na drugoj strani svega 46 odsto žena i 34 odsto muškaraca tvrdi da su vernici.

Uskršnjo istraživanje bavilo se i pitanjem šta Austrijanci smatraju grehom.

Na prvom mestu liste je krađa, a na dnu su rad na nedelju i praznicima, odnosno prelazak u drugu veru i istupanje iz crkve.

Seksualni odnos među nevenčanima nalazi se u istoj kategoriji kao grehovi poput nepoštovanja zabrane parkiranja ili prekoračenja brzine, ali istovremeno većina smatra grehom bračnu prevaru.

Što se katoličke crkve i njenog položaja u svetu tiče 37 odsto smatra da bi trebalo da prenosi vrednosti i ne dozvoli da potpadne pod modne trendove.

Na drugoj strani 12 odsto traži i da crkva umanji svoje aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.