U trendu

Zaoštravanje odnosa Ankare i Atine

Pošto je grčki sud odbio da isporuči Ankari osam prebeglih oficira, vlasti u Turskoj poručuju da će možda razmotriti raskidanje sporazuma o readmisiji migranata. Prethodno je tursko ministarstvo pravde uputilo Grčkoj novi zahtev za izručenje, javio je Si-En-En Turk.

Drugi zahtev je upućen dan pošto je grčki Vrhovni sud odlučio da ne isporuči Ankari osmoricu turskih oficira, koji su u Grčkoj zatražili azil, navodeći da strahuju da bi im životi bili u opasnosti u Turskoj, preneo je Rojters.

Kao odgovor na to, vlasti u Turskoj poručile su da će možda razmotriti raskidanje sporazuma s Atinom o readmisiji migranata, prenosi RTS.

„Sada razmatramo šta da uradimo. Preduzećemo neophodne korake, uključujući i raskidanje tog sporazuma o readmisiji“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u intervjuu za tursku TV stanicu TRT.

U pitanju je sporazum iz marta prošle godine kojim se Ankara obavezala da će primiti nazad sve ilegalne migrante koji se domognu Grčke, podseća AFP.

Čavušoglu je, takođe, zatražio da se ponovo sudi osmorici turskih oficira koji su pobegli u Grčku posle neuspelog pokušaja vojnog puča u Turskoj, 15. jula prošle godine, preneo je Rojters.

Vojnici su sleteli helikopterom u severnu Grčku 16. jula, tražeći politički azil. Turska je tražila Grčkoj da ih isporuči, navodeći da su umešani u neuspeli pokušaj vojnog puča i označila ih kao izdajice.

Sva osmorica poriču umešanost u pokušaj zbacivanja s vlasti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je juče saopštilo da Grčka štiti učesnike neuspelog puča, da je presuda grčkog suda „politički motivisana“ i protivna međunarodnom zakonu.

Ujedno su optužili Atinu da krije pripadnike krajnje levice i kurdskih militantnih grupa, koji su vršili napade u Turskoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.