U trendu

ZaoĆĄtravanje odnosa Ankare i Atine

PoĆĄto je grčki sud odbio da isporuči Ankari osam prebeglih oficira, vlasti u Turskoj poručuju da će moĆŸda razmotriti raskidanje sporazuma o readmisiji migranata. Prethodno je tursko ministarstvo pravde uputilo Grčkoj novi zahtev za izručenje, javio je Si-En-En Turk.

Drugi zahtev je upućen dan poĆĄto je grčki Vrhovni sud odlučio da ne isporuči Ankari osmoricu turskih oficira, koji su u Grčkoj zatraĆŸili azil, navodeći da strahuju da bi im ĆŸivoti bili u opasnosti u Turskoj, preneo je Rojters.

Kao odgovor na to, vlasti u Turskoj poručile su da će moĆŸda razmotriti raskidanje sporazuma s Atinom o readmisiji migranata, prenosi RTS.

„Sada razmatramo ĆĄta da uradimo. Preduzećemo neophodne korake, uključujući i raskidanje tog sporazuma o readmisiji“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut ČavuĆĄoglu u intervjuu za tursku TV stanicu TRT.

U pitanju je sporazum iz marta proơle godine kojim se Ankara obavezala da će primiti nazad sve ilegalne migrante koji se domognu Grčke, podseća AFP.

ČavuĆĄoglu je, takođe, zatraĆŸio da se ponovo sudi osmorici turskih oficira koji su pobegli u Grčku posle neuspelog pokuĆĄaja vojnog puča u Turskoj, 15. jula proĆĄle godine, preneo je Rojters.

Vojnici su sleteli helikopterom u severnu Grčku 16. jula, traĆŸeći politički azil. Turska je traĆŸila Grčkoj da ih isporuči, navodeći da su umeĆĄani u neuspeli pokuĆĄaj vojnog puča i označila ih kao izdajice.

Sva osmorica poriču umeĆĄanost u pokuĆĄaj zbacivanja s vlasti turskog predsednika RedĆŸepa Tajipa Erdogana.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je juče saopĆĄtilo da Grčka ĆĄtiti učesnike neuspelog puča, da je presuda grčkog suda „politički motivisana“ i protivna međunarodnom zakonu.

Ujedno su optuĆŸili Atinu da krije pripadnike krajnje levice i kurdskih militantnih grupa, koji su vrĆĄili napade u Turskoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.