U trendu

Zapad oštro optužuje Minsk: Državno vazduhoplovno piratstvo

BRISEL/VILJNUS – Zapadni političari oštro su danas optužili Belorusiju za „državno piratstvo“ koje nalikuje “ratnom činu“, nakon što je zvanični Minsk prisilno prizemljio jedan putnički avion i uhapsio novinara disidenta koji je bio u njemu.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da je jučerašnja akcija, u okviru koje je beloruski ratni avion presreo let Rajanera između Grčke i Litvanije, i primorao ga da sleti u Minsk, gotovo nezapamćena, i da su na račun takvog događaja izrečene nikad oštrije osude.

Nakon sletanja putničkog aviona, beloruske vlasti uhapsile su opozicionog novinara Romana Protaševiča.

„Ovo je u stvari bilo vazduhoplovno piratstvo, koje sponzoriše država“, izjavio je irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovini.

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde je izjavila da je ovakva akcija “opasna i nepromišljena, i da će EU delovati“.

Šef britanskog parlamentarnog odbora za spoljne poslove Tom Tagendat je napomenuo da je let realizovan između dve zemlje, koje su i članice EU i članice NATO, i da “ako to nije ratni čin, onda je sigurno nalik ratnom činu“.

Belorusija je saopštila da se na takvu akciju odlučila nakon dojave o bombi, što se, kako navodi Rojters, kasnije ispostavilo kao lažna tvrdnja.

Kasnije je saopšteno i da su zemaljski kontrolori dali smernice tom letu, ali da nisu naredili sletanje.

Rusija je optužila Zapad za licemerje, podsetivši na slučaj iz 2013. godine, kada je let iz Moskve, na kojem je bio bolivijski predsednik Evo Morales, preusmeren u Austriju, nakon izveštaja da se odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden možda nalazi na tom letu.

Najnoviji incident će, kako ocenjuje Rojters, u najmanju ruku poremetiti vazdušni saobraćaj u Evropi, budući da je letonska avio-kompanije “ErBaltik“ već objavila da više neće leteti beloruskim vazdušnim prostorom.

Direktor Rajanera, Majkl O Liri, veruje da su agenti službe bezbednosti bili na letu i da su se iskrcali u Minsku. Smatra i da je operacija efikasno koordinisana sa špijunima koji su aktivni na teritoriji Grčke.

“EU će razmotriti posledice ove akcije, uključujući preduzimanje mera protiv odgovornih“, izjavio je šef diplomatije EU DŽozef Borelj.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da je to “nečuveno i nezakonito ponašanje režima u Belorusiji koje će imati posledice“.

EU i Sjedinjene Države već su prošle godine nametnule nekoliko rundi finansijskih sankcija Minsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar