U trendu

„Zapad poštedeo Srbiju odgovornosti za genocid“

Džefi Najs, britanski tužilac i univerzitetski profešor, koji je u haškom tribunalu vodio postupak protiv Slobodana Miloševića, tvrdi da su se “zapadne sile pobrinule da se Srbiji ne sudi za genocide”.

U autorskom tekstu za Jutarni list, Najs se osvrće i na intervju aktuelnog tužioca Serža Bramerca, koji je nedavno rekao za regionalne medije da žali što su haške presude mimošle hrvatskog generala Antu Gotovinu, Markača, Haradinaja i Perišića…

Jutarnji Najsa predstavlja kao tužioca koji je “bez sumnje bio visoko rangiran u Haškom sudu, zbog čega njegove kritike imaju veću težinu od komentara koje iznose drugi”.

“S iznenađenjem sam pročitao opservacije Serža Bramerca, glavnog tužioca ICTY-ja, o vezama definisanim na Tribunalu između zločina počinjenih u Bosni i Hrvatskoj i države Srbije. On ne citira ni jednu sudsku odluku. Zahvaljujući politici optužnica Tribunala, Srbija se spasila”, naveo je Najs.

On tvrdi da nije bilo ozbiljnog pokušaja u slučajevima Karadžića i Mladića da se dokažu veze te su presude u oba slučaja omogućile Srbiji da tvrdi kako ona nije strana u sukobu te da su bosanski Srbi bili jedva nešto gori od drugih počinitelja.

“Teško je objasniti kako je došlo do toga, premda niko od tužitelja, osim mene, nije pokušao temeljno da potvrdi te veze, a slučaj u kojem sam bio tužilac – Milošević – završio je njegovom smrću: kako se čini prirodnom, što je bilo tako prikladno za sve srpske i međunarodne interese”, naveo je Najs.

Britanskii tužlac tvrdi da je Srbija uživala posebne povlasti Zapada od trenutka kada jej Holbruku naređeno “da žrtvuje teritoriju i stanovništvo Srebrenice, Žepe i Goražda povlačeći vazdušnu podršku Holandije”.

Odluke Zapada, tvrdi dalje Najs, su nešto o čemu su Srbi bili, bez ikakve dileme, obavešteni kako zemljjopisne karte bile “sređene” i to “razmenom” teritorija.

A povlastice su, kaže, između ostalog uključivale odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) koja oslobađa Srbiju optužbe za genocide…I “obrazac presuda i žalbi koje su sve bile u službi srpskih interesa kao nedavno formiranje Specijalnog suda koji će doneti zadovoljštinu Srbima postupcima samo protiv kosovskih Albanaca za moguće zločine koji su uvek mogli biti izneseni pred ICTY”.

Najs smatra da buducće generacije mogu teško da osude ICTY za neuspehe tako da bi njegov stvarni i supstancijalni uspeh mogao ostati u “trajnoj tmini”.

“Građanin sveta će, više od svega, biti nemilostiv prema praksi koja je omogućila Srbiji da nikad ne preda dokumente iz svojih arhiva koji su pokazali šta je Srbija činila, generalno, a posebno u doba Srebrenice, kaže Najs.

On je kritikovao I Ujedinjene nacije rekavši da očito nisu želele da učine ništa što bi nacionalna pravosuđa natralo da Hagu dostave dokumentaciju, te da SAD, Velika Britanija i druge zemlje imaju arhivirane podatke o tome što se stvarno dogodilo, posebno u Srebrenici, i šta su te sile učinile da je do masakra moglo doći.

“Zbog uobičajenih pseudorazloga dokumenti su zadržani kao tajni. Tribunal nije učinio baš ništa kako bi prisilio Zapad da otvori svoje trezore”, zaključio je Najs.

(Tanjug)