U trendu

Zapadnoafričke zemlje na samitu posvećenom Maliju

AKRA – U glavnom gradu Gane Akri danas počinje samit šefova država članica Zapadnoafričke monetarne unije (ZAMU) na kojem se očekuje saglasnost o hitnom uvođenju sankcija Maliju zbog vojnog udara, javili su francuski mediji.

Pored zemlje domaćina, ZAMU čine Mali, Obala Slonovače, Niger, Burkina Faso, Senegal, Benin, Gvineja Bisao i Togo.

Šefovi država zemalja članica, pored predstavnika Malija čije je članstvo suspendovano zbog vojnog udara, razgovaraće o uvođenju snažnih sankcija kako bi se vojni režim u Bamaku primorao da normalizuje političku situaciju i život u zemlji, prenosi RFI.

Očekuje se da će tokom današnjeg samita u Akri sve delegacije biti saglasne da se Maliju hitno uvedu sankcija osim ukoliko se u poslednjem trenutku ne dogodi preokret i vojni režim odustane od daljeg urušavanja demokratskih procesa i političkog života.

Snaga i značaj ZAMU je u činjenici da sve zemlje članice imaju zajedničku valutu, a Centralna banka zapadnoafričkih država igra vitalnu ulogu.

Ako bi nakon današnjeg samita Centralna banka dobila nalog od šefova država članica da prekine sve finansijske transakcije sa Malijem, ta zemlja bi se u veoma kratkom roku suočila sa finansijskim poteškoćama i otežanom likvidnošću.

Sve finansijske institucije, poput Zapadnoafričke razvojne banke (BOAD), blisko sarađuju sa ZAMU i ukoliko nakon današnjeg samita dobiju uputstva da se režim u Maliju sankcioniše u kratkom roku, mogu da zaustave sve projekte koji su započeti u toj zemlji.

Izveštač RFI iz Akre prenosi da su na stolu i druge sankcije u slučaju da vojni režim u Maliju odbije da prihvati zahteve sa današnjeg samita ZAMU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.