U trendu

Zašto se zemljotresi događaju baš u Italiji?

Veliki zemljotres (6,6) pogodio je srednji deo Italije i područje italijanske pokrajine Umbrija. Zemljotres se dogodio na dubini od 10 kilometara, a njegov epicentar bio je 132 kilometra severoistočno od Rima i 68 kilometara jugoistočno od Peruđe, prenosi IFLScience.

Posledice zemljotresa osećaju se i danas. Bio je toliko jak da je oštetio i deo planine Monte Vetore, u blizini epicentra. Iako nije jasno koliko je duboka pukotina, iz vazduha prizor izgleda zastrašujuće. Stručnjaci predviđaju da će zemlja nastaviti da se trese i u bliskoj budućnosti. Jedan od tih potresa, kako se strahuje, mogao bi da uzrokuje veliko klizište, odnosno da se vrh planine Monte Vetore odlomi.

Ovo nije prvi potres koji se dogodio ove godine, 26.-27. oktobra 2016. su dva potresa magnitude 5,4 i 5,9, praćena stotinama manjih udara, pogodila planinsko područje Sibilina u središnjoj Italiji. Jedna osoba umrla je od srčanog udara, verovatno od šoka.

Još jedan potres, 24. avgusta 2016. sravnio je sa zemljom gradove Amatriče, Akumoli i Arkata del Tronto, usmrtivši 298 ljudi. Pogođeno područje nalazi se oko 30 kilometara od epicentra potresa u oktobru.

Italija je pogodna za potrese zbog specifičnih geoloških faktora. Pozicionirana je duž nekoliko aktivnih mreža između Evroazijske i Afričke tektonske ploče. Godišnje se pomeraju dva centimetra što izaziva nove tenzije.

U italijanskim Apeninima, koji se protežu od Ligurije na severozapadu pa sve do Sicilije na jugu, dominiraju rasedi u Zemljinoj kori, a svaki je u proseku dug od 10 do 20 kilometara. Upravo na područjima oko tog planinskog lanca događali su se potresi u avgustu i oktobru, uz mnogo malih podrhtavanja koja su usledila nakon velikih zemljotresa.

ĐanLuka Valensis, seizmolog italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, rekao je da postoji “geodinamička povezanost“ između smrtonosnog zemljotresa u avgustu i svih koji su usledili. Zemljotresi koji su pogodili srednji deo Italije u poslednja dva meseca mogli bi da se nastave kao domino efekat, tako da jedan veliki zemljotres vodi ka drugom, upozorio je seizmolog.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)